ANNONS

Bällsta är tjuvarnas favoritområde

Lagerfälts väg
Varannat inbrott i Vallentuna sker i Bällsta.
Kurvan för bostadsinbrott i Vallentuna pekar spikrakt uppåt. På ett år har antalet anmälda inbrott i kommunen nästan dubblerats och värst drabbat är Bällsta med varannan anmälning. För att vända trenden behöver polisen allmänhetens hjälp.
ANNONS

Med bara jul- och nyårshelgen kvar av året, talar allt för att det kommer ske en fördubbling i antalet anmälda bostadsinbrott, jämfört med 2016.

Ökningen beror på att tjuvarna har börjat hitta ut till Vallentuna, förklarar kommunpolisen Stefan Dahlgren. Hårdast drabbat är södra Vallentuna där 48 av totalt 109 anmälningar som gjorts hittills, är på adresser i Bällsta.

Orsaken är förmodligen att området har det kortaste avståndet till Stockholm.

– Det är det lättare att försvinna i bruset ju närmre centrala orterna du kommer.

Majoriteten av alla bostadsinbrott inträffar i områden runt centrala Vallentuna. Risken att få påhälsning av tjuvar i kommunens bortre delar är än så länge liten.

– Tjuvarna vågar nog inte åka upp till Kårsta. Det går bara två vägar dit och alla som bor där känner varandra.

Polisens uppgift

Ett inbrott är svårt att klara upp om tjuven inte upptäcks i själva brottsögonblicket. För att vända trenden behöver polisen hjälp från invånarna att lämna in uppgifter om de ser någon bil eller person som känns misstänksam.

– Vi griper inte så många. Så ju tidigare vi får indikationer, ju bättre förutsättningar har vi.

Alla tips välkomnas av polisen. Men att lägga ut bilder eller information om bilar och personer via sociala medier avråder Stefan Dahlgren, som anser att det är polisens uppgift.

ANNONS

– Vi vill förbehålla oss den rätten, än att allmänheten gör det. Det piskar bara upp stämningen.

– Vi gick ute med en bild på en bil häromveckan. Då var det många som tyckte att det är väl bara att åka och hämta den som ägde bilen. Men det behöver inte vara samma person som körde bilen.

Behöver tips

Det enklaste sättet att informera polisen är att skicka mejl till registrator.stockholm@polisen.se, eller ringa 112 om det är akut.

– Det är den vägen vi tycker att man ska gå. Vi kan sitta på andra saker som allmänheten inte vet. Vi är mycket måna om att få tag på de här personerna som utför inbrott.

Fast en viktig sak är bra om man inte glömmer.

– Skriva sina kontaktuppgifter, så vi kan höra av oss och ställa fler frågor. En del tänker att om jag gör det så kommer busarna att hitta mig, men så fungerar det inte.

Guld är eftertraktat

De som ligger bakom många av inbrotten är ligor från Östeuropa och gäng från västerort, förklarar Stefan Dahlgren. Tillvägagångssättet brukar ofta vara att lyfta ut fönsterkassetter, krossa rutor eller ta sig in via ovanvåningen. Guldföremål är av störst intresse att stjäla.

– Överlag är det hälarna som styr och smycken är intressant. Det kan lätt hanteras och skickas iväg i ett paket. Så kommer det vara så länge guldpriset ligger på 300 000 kronor kilot.

Markörerna indikerar en gata där ett inbrott eller försök till inbrott anmälts. Ju mörkare färg, desto fler anmälningar. Om du klickar på en markör får du också en siffra på antalet anmälningar.

ANNONS