Bamse kan bli kvar på upprustat bad

Börje och Birgitta Urhammar njuter i solen på Farsta strandbad. De tycker att badet är jättefint och vill gärna att Bamse-graffitin behålls.
Börje och Birgitta Urhammar njuter i solen på Farsta strandbad. De tycker att badet är jättefint och vill gärna att Bamse-graffitin behålls.
Bamsegraffitin får troligen vara kvar på Farsta strandbad.
Bamsegraffitin får troligen vara kvar på Farsta strandbad.
Farsta strandbad har fräschats upp med nya toaletter och omklädningsrum – och ytterligare planer finns för badet.

Men den gamla Bamse-graffitin blir troligen kvar, enligt fastighetskontoret.

Solen strålar från en klarblå himmel på Farsta strandbad. Börje och Birgitta Urhammar njuter i sina solstolar.

– Jag tycker att det är jättefint här, och det blev väldigt bra när den nya bryggan kom förra året, säger Birgitta och pekar mot vattnet där den tillgänglighetsanpassade bryggan.

– Det var väldigt många äldre med rollator som fick möjlighet att doppa sig i vattnet. Det enda som saknas är en kur nära bryggan där de kan byta om, det är ju lite långt till omklädningsrummen.

Inför denna sommar har fastighetskontoret även rustat upp toaletterna och omklädningsrum i servicebyggnaden, som även inrymmer ett kafé. Planer finns att på sikt utöka serveringen.

– När vi byggde om toaletterna fick vi loss en stor yta, som på sikt skulle kunna användas till att fördubbla serveringen under tak. Så det finns utvecklingsmöjligheter, men det hänger ju också på om den som ska driva det tror på idén, säger Lars-Edwin Andersson, på fastighetskontoret.

Servicebyggnaden är också väldigt nedklottrad i dag – men att ta bort den numera klassiska Bamse-, Skalman- och Lille skutt-graffitin verkar inte vara populärt.

– Nej, den tycker jag är jättefin. Vi har bott i Farsta i 13 år och den fanns när vi flyttade hit. Det är bara synd att man har klottrat så mycket bredvid den, det får de gärna ta bort, säger Birgitta Urhammar.

Enligt Lars-Edwin Andersson tyder mycket på att Bamse blir kvar.

– Troligtvis kommer vi att försöka restaurera den på något sätt, säger han.

Emelie Bjurå, affärsutvecklare på fastighetskontoret, uppmanar Farstaborna att tycka till om Bamse-graffitin innan staden bestämmer sig om dess framtid.

– Det vore jätteroligt att få reda på vad de som bor i Farsta anser. Jag har förstått att många tycker om den.

Upprustningen av Farsta strandbad ingår i fastighetskontorets satsning att göra baden attraktiva även under andra delar av året.

– Strandbaden är ju väldigt vackra platser i sig, så de borde gå att utveckla dem med fler aktiviteter som kan användas oftare, säger Lars-Edwin Andersson.

Fakta

Fler upprustade bad i söderort

Hökarängsbadet: Badet, som förra året fick nya toaletter, ligger intill Stockholms längsta plogade skridskobana. Planer finns på att dra fram kommunalt vatten och avlopp så att toaletterna kan vara i drift året runt.

Flatenbadet: Samtliga byggnader rustades upp i fjol. Serveringen byggdes ut och ett nytt utegym, boulebana och volleybollplan uppfördes.

Källa: Fastighetskontoret