ANNONS

Banan i skinkrock på menyn

Bananer inlindade i skinka och gratinerade med ost i ugnen i en kvart. Av minerna att döma smakar det inget vidare.
Bananer inlindade i skinka och gratinerade med ost i ugnen i en kvart. Av minerna att döma smakar det inget vidare.
Det började som ett skämt och slutade som en av nätets mest hyllade bloggar. Fyra kompisar ligger bakom ”Den bruna maten”, en kärleksfull drift med 70-talets matkultur.

Nu vill ett förlag göra bok av konceptet.
ANNONS

I ett orangemålat kök i Kristineberg sitter familjen Bruun, som de kallar sig på webben. På bordet står en gryta med kvällens middag: Bananer i skinkrock vilket innebär bananer inlindade i skinka och gratinerade med ost i ugnen. Rätten ingår i en receptsamling från början av 70-talet och är ungefär lika god som den låter.

– Men på 70-talet var det nog de trendiga familjerna i 30-årsåldern som köpte de här recepten, säger Petter Inedahl.

Han hittade receptsamlingen på en loppis på Drottninggatan och gav bort den i present till flickvännen Elin Berg. Efter att ha testat både jättedolme och storbiff beslöt paret att bjuda sin kompis Jonas på 70-talsmiddag.

På menyn stod kaffefläsk – fläsk med sås av kaffe och ketchup. Häpna över den osannolika kombinationen beslöt de att lägga ut bilder och recept på nätet. Så föddes bloggen ”Den bruna maten”.

– Det var mest ett skämt från början men sedan körde vi seriöst och lagade en rätt i veckan som vi betygsatte, berättar Elin.

De märkliga rätterna och bilderna blev en succé på nätet. På Facebook gillas sajten av fler än fyratusen personer – även om vissa tycker att bloggen ger en skev bild av 70-talets mat.

– En del säger att det var precis det här man åt på 70-talet. Andra säger att de inte alls känner igen sig, säger Jonas Alvunger.

Vad var det då med 70-talsmaten som känns så fel i dag? Familjen Bruun ser många saker att anmärka på.

– Bristen på kryddor. Även om rätterna ser ut att innehålla spännande saker smakar de förvånansvärt lite, säger Ellinor Inedahl.

ANNONS

Elin Berg har svårt för gelatin, som till exempel förekommer i rysaren skinkägg i gelé.

Tror du det finns något i dagens matkultur som folk kommer att driva med om 30 år?

– Ja, om bara några år tror jag att man kommer att garva åt restaurangmaten som ska vara så konstlad. Kockar som bjuder på lakritsluft.

Nu var det ett tag sedan familjen Bruun bjöd på ett inlägg på sin blogg. På Facebook sörjer fansen – men det finns hopp. Förlaget Galago har hört av sig och vill ge ut Den bruna maten i bokform.

– Det skulle bli som en tryckt variant av bloggen ungefär. Men det är inget klart än, säger Elin Berg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.