ANNONS

Bananhuset räddat – kampen går vidare

Katrine Andersson som driver garnbutiken i Bananhuset kämpar mot rivningen.
Katrine Andersson som driver garnbutiken i Bananhuset kämpar mot rivningen.
Bilden visar det så kallade Bananhuset, fastigheten Blåklinten 1, i Täby som hotas av rivning.
Bananhuset har varit under rivningshot i många år.
Hyresgästen Stefan Björklund överklagade stadsbyggnadsnämndens beslut att riva det så kallade Bananhuset i Roslags-Näsby.
Länsstyrelsen har nu beslutat att riva upp politikernas rivningsbeslut.
– Det känns naturligtvis bra att visa Täby kommun att de inte kan göra precis vad de vill, säger Björklund till Mitt i Täby.
ANNONS

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att upphäva rivningsbeslutet för fastigheten Blåklinten 1, det så kallade Bananhuset, i Täby. De boende har länge kämpat för att hyreshuset ska få stå kvar, men trots protester beslutade kommunpolitikerna i höstas att huset skulle rivas.

”Vi kommer att ta strid om detaljplanen också. Då kanske det handlar om att förskjuta den med två-tre år…”

Stefan Björklund

Huset har kulturhistoriskt värde

Täby kommuns egen utredning visade att Bananhuset har ett högt kulturhistoriskt värde, men stadsbyggnadsnämnden hävdade att skyddsvärdet försvinner eftersom miljön runt om kring kommer förändras så radikalt framöver när 1400 nya bostäder ska byggas. Den nya detaljplanen för Roslags-Näsby är dock ännu inte antagen.

– Vi kommer att ta strid om detaljplanen också. Då kanske det handlar om att förskjuta den med två-tre år och då kan det vara andra politiker som bestämmer. Vi har ju över 1000 namnunderskrifter om att vi vill bevara huset, säger Stefan Björklund, som tänker fortsätta kampen.

Därför upphävs rivningsbeslut

Stefan Björklund som framhöll i sitt överklagande till Länsstyrelsen bland annat att det inte ska gå att hänvisa till framtida detaljplaner och att huset och platsen har stor kulturhistoriskt värde. Länsstyrelsen instämmer i detta och anser också att det inte går att ta hänsyn till kommande byggnationer vid prövningen av rivningslovet och upphäver därför rivningslovet.

”Enligt Länsstyrelsens mening bör flerbostadshuset på fastigheten Blåklinten 1 i dagsläget bevaras på grund av byggnadens höga kulturhistoriska värde. Nämnden har därför i nuläget inte fog för sitt beslut att bevilja rivningslov…”, står det i beslutet.

Stefan Björklund, som har bott i huset i över tio år, är starkt kritisk till kommunens hantering av information till de boende om rivningsplanerna. Han känner stort stöd av sina grannar i kampen för att rädda huset.

– Vi får fortfarande ingen information. Det sista vi fick höra var att de hade hittat nya lägenheter till oss. Det var evakueringslägenheter som vi skulle flytta till i 2-3 år till det byggs nya hyresrätter, men vem säger att de håller det löftet?

ANNONS

Andersson: De har mått jättedåligt

Katrine Andersson, som sedan 14 år tillbaka driver butiken Trassel garn & broderi, i bottenvåningen är också starkt engagerad i kampen för att rädda Bananhuset.

– De som bor i huset har ju verkligen behandlats väldigt dåligt och inte fått någon information. De har mått jättedåligt och har inte vetat var de ska ta vägen, säger Katrine Andersson, som själv inte fått erbjudande om någon butikslokal som är acceptabel.

Katrine Andersson har hjälpt till med namninsamlingen. Tanken är att protestlistan framöver ska lämnas över till stadsbyggnadsnämndens politiker.

– Vi har ju haft listor i butiken för att behåll de gamla husen här. Behåll de gamla husen och bygg nya som passar in, tycker vi.

(S) välkomnar beslutet

Länsstyrelsens besked att upphäva rivningsbeslutet för Bananhuset i Täby välkomnas av det socialdemokratiska oppositionsrådet Annica Gryhed (S).

– Vi har ju hela tiden hävdat att Bananhuset kan och bör stå kvar, säger Annica Gryhed, som nu vill att majoritetsledningen gör en justering av detaljplanen.

Algernon (M) oroas av hot

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, anser inte att det är realistiskt att backa bandet och bevara Bananhuset.

– Det skulle innebära väsentligt färre bostäder i området och det skulle också innebära en ganska kraftig försening av projektet. Jag ser inte att det är en möjlighet. Vi har beslut i fullmäktige att vi ska bygga Roslags-Näsby utifrån det förslag som nu finns och som har varit ute på samråd och det innebär att Blåklinten inte kan vara kvar.

”Jag tycker det är olyckligt om vi får försening i våra projekt för vi har ett stor behov av att bygga nya bostäder i Täby”

Johan Algernon

En justering av detaljplanen är, enligt Johan Algernon, inte aktuellt. Han känner dock viss oro över uttalandet om att boende vill överklaga planen för att fördröja byggnationen.

– Jag tycker det är olyckligt om vi får försening i våra projekt för vi har ett stor behov av att bygga nya bostäder i Täby, säger Johan Algernon.

Kommer ni att överklaga länsstyrelsens beslut till högre instans? 

– Vi har väl från kommunens sida tyckt att det inte finns någon anledning att överklaga länsstyrelsens beslut. Beslutet om att anta ny detaljplan ligger så pass nära i tiden, i juni. Det är inte så att det brådskar att riva Blåklinten och vi har forfarande att hitta nya ersättningslägenheter för hyresgästerna. När vi har antagit ny detaljplan kommer vi att ansöka om nytt rivningslov, förklarar Johan Algernon (M).

LÄS MER: Gryhed (S): Vi har motsatt oss rivningen


Här är ett urval av reaktioner på Facebook om beslutet att Länsstyrelsen upphäver rivningsbeslutet:

 

”Äntligen ett positivt beslut i Täby”

Kurt

 

”Hoppas politikerna i Täby lyssnar på de boende och kommuninvånarna!”

Mats

 

”Jag är uppvuxen där! Jag är jätteglad att det får vara kvar ett tag till!!!!!”

Annette

 

”…Nej, en hel del av oss har gett upp under de sju år som detta hängt över huset (trots att kommunen i början lovade att inte riva huset), men det är bra att några har orkat kämpa emot.”

Hans

 

”Det var väl roligt. Annars ryker ju allt gammalt i Täby.”

Inga-lill

 

”Yes vad härligt att gammalt får blandas med nytt. Allt gammalt är inte dåligt. Bra kämpat”

Kristina

 

”Om det ska stå kvar så kan de väl åtminstone rusta upp huset! No fence, men förutom det nuvarande kommunhuset så är det Roslags Näsbys fulaste byggnad och det kommer bli en extrem kontrast mot allt det nya som ska byggas upp runt omkring.  Kåken i sig skulle man kunna göra riktigt ball bara den fick lite upprustning och en ljusare färg.”

Robin

 

”Kanon! Nu är det bara för kommunen att sätta fart och renovera, underhållet har varit noll i mer än 20 år så det bara att sätta en jävla fart! Kul att se hur lång tid det tar.”

Björn