Bandhagenbon Sara Parkman intar Södra teatern

sara-och-samantha-3_dsc7545-kopiera
Sara Parkman och Samantha Ohlanders har släppt albumet Matriarkerna.
Folkmusikduon Sara & Samantha har precis släppt albumet Matriarkerna. Nästa lördag, den 25 november, intar de Södra teaterns scen.
– Folkmusik funkar lika bra överallt, säger Bandhagenbon Sara Parkman.

Folkmusikduon Sara & Samantha har precis släppt albumet Matriarkerna. De är nu ute på turné och nästa lördag, den 25 november, står de på Södra teaterns scen.

– Det känns lite läskigt, det är en stor scen. Men det är en fin scen och det ska bli kul också! säger Bandhagenbon Sara Parkman.

Konserten bjuder också på gästartister som Lena Willmark, Agneta Stolpe och Marie Selander.

– Vi har bjudit in våra idoler till skivan och på varje plats vi spelar bjuder vi in gäster från trakten. I Stockholm kommer vi att ha med dem som är våra gästartister på skiva, originalmatriarkerna, säger Sara Parkman.

Varför har ni döpt albumet till Matriarkerna?

– Vi har bjudit in våra förebilder, många har varit våra lärare och de har banat väg för att vi ska kunna vara musiker.

Det är en feministiskt medveten titel och de vill gärna lyfta kvinnliga musiker. Men de vill inte att fokus ska vara på kön.

Vi vill att kvinnorna ska få prata om konsten, inte om sitt kön, som de genier de är.

Sara Parkman.

– Det finns många kvinnliga förebilder inom folkmusiken. Men som i hela samhället är det männen som fått uppmärksamhet. Inom folkmusiken håller vi på med tradering, vi lär oss av någon och för det vidare, folkmusiken hyllar dem som gått före en själv. Vi vill att kvinnorna ska få prata om konsten, inte om sitt kön, som de genier de är.

Funkar folkmusik i storstan?

– Folkmusik funkar lika bra överallt. Många har en bild av att det är en genre som bara finns på landsbygden. Det finns fördomar om att det är knätofs, hemvävt och smygnationalistiskt. Knätofs stämmer, det hemvävda är en stor del av kulturarvet som ska leva vidare. Men att det är nationalistiskt är bara skit, säger Sara Parkman.

Sara Parkman kommer från Härnösand, men har bott i Bandhagen i snart fyra år.

– Jag älskar Bandhagen. Jag önskar att det var lite mer natur, men jag tycker jättemycket om Vantör; Högdalen och Rågsved, Snösätra Cyklopen och Chateau i Bandhagen. De är mycket hemma. Många olika människor får plats och det tycker jag om.