Två Bandhagenbor dömda i stor narkotikahärva

18-åringen döms i Södertörns tingsrätt för nyårsmordet i en privatbostad i Tungelsta i Haninge.
Fler åtalade har dömts för narkotikabrott.
Ett stort narkotikanätverk som verkar i Rågsved, Hagsätra och Östberga har nystats upp. En 27-årig och en 23-årig man har dömts i en stor narkotikahärva.
Narkotikahandeln kunde avslöjas genom att polisen avlyssnade 27-åringens telefon.

Ett stort narkotikanätverk har nystats upp. Flera personer har dömts, varav två Bandhagenbor, 23 och 27 år gamla.

Enligt åklagaren finns det ett ett nätverk i Rågsved bestående av 15-20 personer med anknytning till Hagsätra, Rågsved och Östberga. Nätverket verkar lokalt och ägnar sig åt bland annat narkotikaförsäljning. 2013 till 2014 bedrev polisen spaning och insatser mot nätverket, vilket senare ledde en fällande dom vid Södertörns tingsrätt.

Det nu aktuella ärendet startade med att polisen misstänkte att 27-åringen bedrev narkotikaförsäljning. I slutet av 2014 inleddes avlyssning av hans telefon. Under våren 2015 genomfördes flera husrannsakningar hemma hos honom. Där hittades bland annat frimärkspåsar och en digitalvåg, stora summor kontanter. I 23-åringens bostad hittades narkotika, 63 stycken zippåsar, digitalvågar och stämjärn som enligt analysbesked samtliga var besudlade med kokain och fenacetin. I ett kuvert låg 36 000 kronor i 500-kronorssedlar.

Narkotikaleveranserna har skett över hela Stockholm och ofta har de utgått från 23-åringens bostad i Bandhagen. Tingsrätten skriver att det är rimligt att tro att han har haft någon form av lager och att kokainet bearbetats där, vilket de beslagtagna redskapen från husrannsakningarna talar för. Säljtelefonens nummer har spridits på krogar och bland vänner med information om att man kan köpa kokain och ecstacy om man ringde det numret.

Hundratals kontakter sparade i säljtelefon

I säljtelefonen fanns 146 kontakter sparade. Av dessa är 77 markerade med ett ”L” och fem markerade med ”E” innan namnet. ”L” är en förkortning av ”ladd” som är slang för kokain och ”E” är förkortning av ”Eva” som är slang för ecstacy, enligt åklagaren.

När någon beställer kokain via säljtelefonen är vanliga uttryck ”flaskor”, ”kola” eller ”ladd”. Priset för en enhet kokain var 800 kr, vilket framgår av samtal och kontoutdrag. Ibland gav de rabatt vi köp av flera enheter, till exempel två för 1 500 kr.

När det talas om ”Eva” eller ”Molly” avses ecstacy och en tablett har oftast kostat 150 kr, ibland 120 kr.

Enligt åklagaren har de bedrivit narkotikaförsäljning och brottet ska bedömas som grovt eftersom det utgjort en del i en gemensam yrkesmässig verksamhet som bedrivits i större omfattning.

De båda åtalade nekar till brottet. Södertörns tingsrätt gick dock på åklagarens linje och ansåg att det är bevisat att de bedrivit narkotikaförsäljning i större omfattning.

27-åringen dömdes för narkotikabrott och hot mot tjänsteman till fängelse i 1 år och 6 månader. 23-åringen dömdes för narkotikabrott och grovt vapenbrott till fägnelse i 2 år och 2 månader.