Gunilla Löfgren, Louise Olsson, Maja Schmidt, Heiko Droste och Lena Lindström sitter på kafé Chateau i Bandhagen centrum. Eftermiddagssolen sipprar in genom det stora fönstret mot Trollesundsvägen. Med utsikt mot ett L-format bostadshus som blev klart för två år sedan diskuteras Bandhagens framtid.

– Vi är inte emot att det byggs fler bostäder! Men det måste finnas förutsättningar för att kunna leva och verka här, infrastrukturen behöver täcka upp det behov som uppstår, säger Louise Olsson, en av initiativtagarna till "Bandhagen växer".

Ett av fyra bostadskvarter vid korsningen Grycksbovägen/Örbyleden är färdigbyggt. I övriga tre kvarter påbörjas byggnation under sommaren. 

Ett av fyra bostadskvarter vid korsningen Grycksbovägen/Örbyleden är färdigbyggt. I övriga tre kvarter påbörjas byggnation under sommaren. 

Angie Gray

Det nystartade nätverket består än så länge av grannar i fyra bostadsrättsföreningar i området. Men de vill gärna bli fler. Den 7 maj klockan 18 bjuder nätverket in till ett första möte i församlingslokalen på Bandhagsplan, ovanför restaurang Prego.

– Alla som bor här är välkomna, verkligen inte bara folk med bostadsrätter, säger Louise Olsson.

Bjöd in politiker

Idén uppstod för ett par år sedan när Heiko Droste läste om alla byggplaner i Bandhagen på kommunens hemsida.

– Vad händer med en stadsdel när den växer fort och mycket och vad gör stadens politiker? Vår bostadsrättsförening bjöd in dem en kväll några veckor före riksdagsvalet. Det var roligt, trots att det duggregnade. Kontentan av deras svar var att vi invånare behöver vara aktiva för att det ska hända något, säger Heiko Droste.

BVC, vårdcentral, fritidsgård, bibliotek, större mataffär, idrottsplats. Det är några av de saker som "Bandhagen växer" vill verka för i området och som ingår i gruppens manifest.

– Det handlar om att få hit grundläggande samhällsservice. Om man inte får tillgång till den så riskerar man att hamna utanför samhället, säger Louise Olsson.

Trångt

Bandhagen har de senaste åren vuxit med hundratals nya bostäder. De boende märker redan av att det är trängre – på tunnelbaneperrongen i morgonrusningen och i mataffären, bland annat.

– Vi saknar även en bra samlingslokal. PRO använder vår bostadsrättsförenings lokal, och den är inte tillgänglighetsanpassad. En mötesplats är symboliskt viktig, säger Heiko Droste.

"Bandhagen växer" vill ha fler matställen och mötesplatser, men inte nödvändigtvis i centrum.

"Bandhagen växer" vill ha fler matställen och mötesplatser, men inte nödvändigtvis i centrum.

Angie Gray

Att hänvisas till Högdalen eller Hagsätra för att gå på bibblan ger de inte mycket för.

– Biblioteket i Högdalen är tänkt för 10 000 invånare, snart är vi det i Bandhagen också, säger Heiko Droste.

Gunilla Löfgren fyller i:

– Dessutom är det kanske inte alla som kan gå dit eller betala för en SL-biljett.

Nu hoppas de att staden utvecklar en plan för Bandhagen.

– Det känns som att det saknas aktiviteter här efter klockan åtta på kvällen, då är det bara att gå hem. Men egentligen tror jag att Bandhagen har potential att bli hippt, likt Hökarängen och Kärrtorp, säger Maja Schmidt och fortsätter:

– Förutsättningarna finns. Och ta till exempel Rågsved, de har öppen förskola och Folkets hus, säger Maja Schmidt.

Men en del av det "gamla" Bandhagen finns att värna om också, tycker gruppen. De talar om Bandhagen-andan.

– Det finns en vänlighet och gemenskap i Bandhagen. När det flyttar hit många nya människor tror jag att det är viktigt att det finns aktiviteter och annat som gör att man möts för att den inte ska gå förlorad, säger Gunilla Löfgren.