Bandidos kan vräkas tidigast i september

Mc-klubben Bandidos blir kvar i Huddinge även över sommaren. Först i september kommer hovrätten att ta upp ärendet.

– Vi hade räknat med ett beslut innan sommaren. Så det var ett väldigt trist besked, säger Christian Ottosson (C), ordförande i Brottsförebyggande rådet vid Huddinge kommun.

Bandidosvillan har blivit ett begrepp för Huddinge­borna. För ett år sedan köpte kommunen villan när den var till salu på Kronofogdens exekutiva auktion. Sedan dess har man försökt bli av med hyresgästen.

– Det är bekymmersamt för hela kommunen att det tar över ett år att lösa den här tvisten. Jag lider med grannarna att det dröjer så här länge, säger Christian Ottosson.

Lars Lehman, ordförande i Snättringe fastighetsägarförening, menar att grannarna varit förberedda på att rättsprocessen kan dra ut på tiden.

Även om det har varit relativt lugnt kring villan på sistone så uppfattar grannar att det är mycket liv och spring på nätterna, berättar han. Men den värsta oron är kopplad till att villan var bombhotad i vintras, fortsätter han.

– När det finns hot mot Bandidos finns det risk att det drabbar oss boende också. De har gett sig in i en bransch som innebär konflikter, och då tycker vi att de bör finnas på en plats där det inte medföljer en risk för de kringboende, säger Lars Lehman.

Magnus Åhgren, biträdande närpolischef i Huddinge, är förvånad över att hovrätten skjuter på beslutet.

– Vi hade hoppats att det hela skulle få en lösning innan sommaren. Vi lägger inga extra resurser på villabevakningen, men vi har på vår dagordning att ha tillsyn där så självklart tar det fokus som vi skulle kunna lägga på annat.

Hyresintäkterna som kommer från villan går fortlöpande till att motverka kriminella nätverk i kommunen.

– Varje månad de är kvar så får vi mer pengar till arbetet mot kriminell verksamhet. Det är det enda positiva i den här kråksången, säger Christian Ottosson.

Fakta

Kommunen äger villan

I april 2012 köpte Huddinge kommun villan på Häradsvägen via Kronofogden, och sade då upp hyresgästen.

Denne överklagade beslutet till hyresnämnden, som beslutade att mc-gänget skulle lämna villan.

Mannen som står på hyreskontraktet överklagade beslutet till Svea hovrätt, via sin advokat.

Nu har hovrätten satt ett datum för förhandling – den 5 september.