ANNONS

T-baneavtalet – Nacka sätter nytt byggmål

För att klara t-baneavtalet höjer Nacka byggmålet till 18 000 nya bostäder till 2030
För att klara t-baneavtalet höjer Nacka byggmålet till 18 000 nya bostäder till 2030
Nacka planerar för ytterligare drygt 4 000 nya bostäder, eller totalt 18 000 nya bostäder, för att klara t-baneavtalet.
– Vi planerar för fler bostäder om något skulle falla bort, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.
ANNONS

Politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden hade i fredags diskussioner om bostadsbyggandet i Nacka på en intern utbildningskonferens.

Prognosen är fortsatt att kommunen kommer att klara att bygga 13 500 bostäder fram till 2030 som tunnelbaneavtalet kräver för att Nacka ska få t-bana dragen till kommunen.

Flera riskområden

Men orosmoln finns.

Ett orosmoln är riskområdena. Politikerna gick igenom vilka platser i kommunen som kan räknas som riskområden, där kommunen befarar att planerade bostäder kan försenas och där det råder stor osäkerhet när bostäderna kan stå färdiga.

Det handlar exempelvis om Bergs gård där ett par tusen lägenheter planeras. Ett annat område är på Kvarnholmen där 1 200 lägenheter planeras.

Rättslig process

När det gäller Bergs gård pågår en rättslig process med oljebolaget som arrenderar marken och som inte vill lämna området. När det gäller området på Kvarnholmen är marken där så pass förorenad att ett godkännande krävs av miljödomstolen för att gå vidare. Även en omfattande sanering kommer att krävas.

Ett annat orosmoln är bostadsmarknaden. Kommer intresset för att köpa, sälja och hyra nya bostäder vara fortsatt lika stort, eller kommer intresset att minska?

Cathrin Bergenstråhle. Foto: Oskar Rådehed

– Vi har inte märkt av kraftigt minskat intresse från byggbolagen. Intresset är fortsatt stort, säger Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

ANNONS

Stor osäkerhet

Samtidigt är osäkerheten på bostadsmarknaden stor.

– Tidigare har bostadsmarknaden gått upp och upp. I dag är osäkerheterna stora. När köparna och säljarna tror att priserna dippar drar man sig. Så är det på bostadsmarknaden. Det faller också bort stora grupper på grund av nya kreditrestriktioner i form av höga kontantinsatser och nya amorteringskrav. Vi har ännu inte sett vart marknadsläget leder, säger Cathrin Bergenstråhle.

Den här situationen har gjort att kommunen har tagit fram en nödplan för att verkligen nå upp till 13 500 bostäder. Målet är att bygga 18 000 bostäder för att ta höjd för om enskilda byggbolag drar sig ur.

– Vi planerar för fler bostäder om något skulle falla bort, säger Cathrin Bergenstråhle.

Sidney Holm (MP) Foto: Sören Andersson

Sidney Holm (MP), deltog på utbildningskonferensen och han delar uppfattningen att Nacka kommer att klara byggmålet 13 500 lägenheter till 2030.

Det är svårt att sia om det vi ser är en bostadsbubbla, det känns som om luften pyser ur mer än det smäller

Sidney Holm (MP)

– Ja, det gör jag. Det är svårt att sia om det vi ser är en bostadsbubbla, det känns som om luften pyser ur mer än det smäller. Som det ser ut i dag borde 15 000 bostäder bli färdiga, sedan blir det alltid så att några faller ifrån.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.