ANNONS

Ny t-banelinje via Odenplan – men inget byggkaos på flera år

Här kommer gula linjen att ha en av uppgångarna i Hagastaden.
Här kommer gula linjen att ha en av uppgångarna i Hagastaden.
Nu inleds förarbetet med tunnelbanans nya gula linjen som kommer gå via Odenplan. Men det lär dröja innan stadsdelsborna märker av bygget.
– Det kommer ta några år innan Vasastan berörs, säger Elisabeth Klingmark, kommunikatör för projektet.
ANNONS

Planerna på en gul linje från Arenastaden via Odenplan och sedan vidare söderut har pågått länge. Nu påbörjas förarbetet i väntan på att järnvägsplanen ska godkännas av Trafikverket. Redan i augusti skickades den in och förhoppningen är att få klartecken snart.

– Under tiden kommer vi att göra en del markarbeten som går att återställa om planen inte godkänns. Det är oklart när vi får tillstånd, men min förhoppning är att vi kan börja spränga och borra i vår, säger Elisabeth Klingmark, kommunikatör för projektet gula linjen.

En av arbetstunnlarna kommer att ligga i Stockholm, vid stationen Hagastaden.

En av arbetstunnlarna kommer att ligga i Stockholm, vid stationen Hagastaden.

Boende kommer känna av buller

Elisabeth Klingmark berättar att det finns med i beräkningen att det kan ta tid innan byggarbetet tar fart på riktigt. När det väl drar igång kommer det först att byggas tre arbetstunnlar, en i Stockholm och två i Solna. Boende i närheten av kommer att informeras om byggarbetet.

För Vasastadsbor, framför allt de som bor kring Odenplan, lär det dröja flera år innan arbetet med gula linjen märks av. Det kommer inte bli någon ny station eller ny uppgång, men boende som bor ovanpå där tunnlarna byggs kan komma att störas när man borrar och spränger.

Stockholmarna fick tjuvkika på Gula linjens station Hagastaden

ANNONS

Trycket kommer öka vid Odenplan

När bygget väl når Odenplan kommer trafiken att påverkas tillfälligt, då gul och grön linje knyts samman. Och när trafiken sedan rullar kommer trycket även att öka ytterligare.

– Odenplan kommer att bli en ännu viktigare knutpunkt i framtiden, med både Citybanan och ny tunnelbanelinje, säger Elisabeth Klingmark.

Boende i Vasastan, som kan störas av bygget framöver, kommer med tiden att informeras via brev. De kommer även ha möjlighet att få sms om planerade arbeten och sprängningar.

– Vi har bullervillkor, alltså en miljödom som vi måste förhålla oss till. Det handlar om tider då vi får och inte får spränga och borra. Överskrider vi domen måste boende kompenseras, exempelvis bli erbjuden tillfälligt boende under begränsad tid, säger Elisabeth Klingmark.

Bilden visar hur gula linjen kommer att gå från Odenplan till Arenastaden.

Bilden visar hur gula linjen kommer att gå från Odenplan till Arenastaden.

Flera ändringar i tunnelbanetrafiken

Gula linjen får tre nya stationer innan tåget når Odenplan: Arenastaden, Södra Hagalund och Hagastaden. Exakt hur långt söderut tågen kommer att rulla är ännu inte bestämt, men i alla fall till Gullmarsplan.

– Det blir en helt ny resväg där personer boende i Solna kommer att åka direkt söderut, vilket inte är möjligt i dag, säger hon.

Utöver gula linjen förlängs den blå från Akalla med två stationer: Barkabystaden och Barkaby. Blå linjen byggs även ut från Kungsträdgården till Nacka med fyra nya hållplatser: Sofia, Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka. Linjen kommer att dela sig i Sofia och sedan gå vidare till Hagsätra. Arbetet med blå linje började redan 2018.

Längre fram i tiden kommer även en tunnelbanelinje att byggas från Fridhemsplan till Älvsjö.

ANNONS