Fler stationer ska bli brandsäkra – fixas för 500 miljoner

Bergshamra tunnelbanestation
Bara Bergshamra och elva andra stationer i tunnelbanenätet har brandgasavskiljande partier. Nu ska resten få det.
Om olyckan är framme kan inte resenärerna skyddas från de farliga rökgaserna. Räddningstjänsten kräver att brandgasavskiljare installeras på plattformarna – och hotar med vite och stängda stationer.
Och nu ska det bli av – för 500 miljoner kronor.

Av de 51 stationer som finns under jord i tunnelbanenätet är det bara 12 som har brandgasavskiljande glaspartier, dörrar eller väggar, på plattformarna.

Nu ska trafikförvaltningen utreda hur sådana avskiljare kan byggas på resten av stationerna. Detta sedan Storstockholms brandförsvar utfärdat ett föreläggande om att se till att få det gjort.

Giftiga rökgaser

Att ha brandgasavskiljande partier på plattformarna är nödvändigt för att kunna skydda resenärerna mot de giftiga rökgaserna om det börjar brinna, och på ett säkert sätt kunna utrymma stationerna.

Redan 2008 påbörjades installationer av avskiljare, men projektet avbröts 2011 då det blev dyrare än budgeterat. Då hade Bergshamra och elva andra stationer hunnit få sådana dörrar eller väggar.

Konsten ett hinder

En omständighet som försvårat uppförandet av brandgasavskiljare uppges ha varit den konstnärliga utsmyckningen på stationerna.

2017 återupptogs arbetet med att hitta tekniska lösningar för resten av stationerna, genom att göra en förstudie för stationerna Karlaplan, S:t Eriksplan och T-centralen.

Och nu kommer trafikförvaltningen inte undan längre. Både Transportstyrelsen och räddningstjänsten hotar med vite och att stänga stationer om inget görs.

Dålig brandsäkerhet

Sedan tidigare har Region Stockholms revisorer kritiserat brandsäkerheten i t-banan. Arbetet med brandskyddet är inte systematiskt, och akuta åtgärder vidtas för att hålla en acceptabel nivå, medan det saknas långsiktighet, menar de.

En åtgärdsplan togs fram, har Mitt i tidigare rapporterat om.

– Det handlar om att åtgärda allt ifrån utrymningsskyltar som inte lyser, till sopor som ställs i utrymmen där de utgör en brandfara och hål som tagits upp i brandcellsväggar, sade då Pelle Rytterlund, brandsäkerhetsstrateg.

Kostnaden för detta uppskattades till 100 miljoner kronor.

Kostar halv miljard

Att installera brandgasavskiljande glaspartier på de 39 undermarksstationer som saknar sådana är betydligt dyrare.

Vid trafiknämndens möte i förra veckan beslöts om en utrednings och planeringsstudie av alla 51 underjordiska tunnelbanestationer.

Totalt 500 miljoner kronor uppskattar trafikkontoret att det kommer att kosta.

Fakta

12 stationer har brandröksäkra plattformar

Aspudden

Bagarmossen

Bergshamra

Farsta strand

Hornstull

Hötorget

Midsommarkransen

Mälarhöjden

Skanstull

T-centralen grön

T-centralen röd

Zinkensdamm

Östermalmstorg

Källa: Trafikförvaltningen