Bangolfklubbens hyra höjs med 1 700 procent

Sebastian Hahne, ordförande i klubben, vid glasskiosken som räknas som en uteservering.
Sebastian Hahne, ordförande i klubben, vid glasskiosken som räknas som en uteservering.
Stockholms bangolfklubb i Hägersten har fått en chockartad hyreshöjning - från 9 000 kronor om året till 155 000 kronor.
Anledningen är att de nu får betala för klubbhus och uteservering. Trots att de bara säljer glass.
– Om det här går igenom kan vi inte vara kvar, säger ordförande Sebastian Hahne.

Stockholms bangolfklubb i Hägersten är Stockholms äldsta minigolfklubb och har funnits sedan 1941. Men nu är verksamheten hotad.

Klubben betalar idag 9 000 kronor om året i markhyra till Stockholms stad. Men när avtalet nu går ut har de fått ett chockbesked. Avgiften ska höjas till 155 000 kronor. En höjning med över 1 700 procent.

– Det känns fel. De flesta kommuner tar ut en symbolisk hyra av klubbar för att de vill ha en sådan här verksamhet, säger Sebastian Hahne, ordförande i klubben.

Det här är mer pengar än vi drar in på glassförsäljningen på ett år.

Sebastian Hahne, ordförande i Stockholms bangolfklubb.

Förutom markhyran för anläggningen ska klubben nu betala för byggnaden och uteserveringen.

– Vår veranda är 40 kvm, men vi säljer bara glass, läsk och kaffe. Vi har tre glassboxar och en läskkyl, det är allt. De tar betalt som om vi vore en restaurang. Det här är mer pengar än vi drar in på glassförsäljningen på ett år, säger Sebastian Hahne.

De har inte tillstånd att servera mat och alkohol och har inget intresse av att göra det heller.

Har inte betalat för serveringen tidigare

– Tidigare har de inte betalat för byggnaden och uteserveringen. Jag vet inte varför det har varit så, jag har tagit över det här ärendet nu. Taxan är fastställd av kommunfullmäktige och det är den som gäller, säger Malin Erkers, handläggare på trafikkontoret.

Att de bara serverar glass har ingen betydelse. Inte heller att det handlar om en ideell förening.

– Vi har den tolkningen att ställer man ut möbler så är det en uteservering. Vi tillämpar taxan lika för alla och gör inte skillnad på dem som söker, säger Malin Erkers.

Sebastian Hahne vid glasskylarna. Foto: Åsa Sommarström

Den kraftiga avgiftshöjningen har fått Abit Dundar (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden att reagera.

– Jag blev chockad över hur man kan tolka det här med servering. Jag kommer att lägga en skrivelse om regeltolkningen i stadsdelsnämnden och hoppas att fler partier ansluter sig. Jag tycker att det är viktigt att minigolfen finns, säger han.

Sebastian Hahne vet inte om klubben kan vara kvar.

– Med en sådan höjning går det inte att driva vidare. Då får vi stänga glassförsäljningen och riva klubbhuset, men det känns ju märkligt att vi ska behöva göra det, säger han.