”Jag ringde 112 och bankade på mina grannars dörrar”

Måndagens radhusbrand i Viksjö lämnade sju lägenheter med omfattande skador.
Måndagens radhusbrand i Viksjö lämnade sju lägenheter med omfattande skador.
Cecilia Rösmark blev vittne till den våldsamma radhusbranden i Viksjö. Hon var på väg till jobbet när hon plötsligt upptäckte en rökpelare ovanför hustaken.

Det är måndag eftermiddag i Viksjö. Bara några timmar har gått sedan den våldsamma radhusbranden som lämnade sju lägenheter med omfattande skador. Ett 30-tal boende kommer inte att kunna återvända hem.

I närheten av en avspärrning passerar Cecilia Rösmark med sin hund. Hon har bott i området i ungefär två år.

Cecilia berättar att det var i samband med att hon var påväg till jobbet som hon upptäckte branden och larmade 112. Då var klockan strax innan sju på måndagsmorgonen.

– Jag ringde 112 och bankade på mina grannars dörrar, som i sin tur hjälpte till att banka på andra grannars dörrar och sen var det en annan granne som sprang runt och kollade så att de hade kommit ut.

Vad tänker du just nu?

– Vi är bara glada att jag råkade var sen till jobbet så att jag kunde springa in och hämta min son och hund som låg och sov fortfarande, säger Cecilia Rösmark.

Hon tystnar en stund samtidigt som några barn passerar intill hunden som vilar sig liggandes på gatan.

– Det som jag tycker var mest läskigt var att jag var på väg härifrån. Hade jag åkt fem minuter tidigare så hade jag ju inte vetat något om branden.

Cecilia visar bilder från sin telefon. En första bild är tagen från parkeringen.

– Den här bilden tog jag när jag stod vid min bil. Jag såg rökpelaren gå upp, det var inte så jättemycket men jag förstod ju att det brann.

Hon tar fram en ny bild.

– Det här var minuterna efter.

På telefonen syns bilden av en övertänd radhuslänga.