Bänkar skyltar med budskap

Lidingös parkingenjör Karin Hjelmfeldt på en av de sponsrade bänkarna.
Lidingös parkingenjör Karin Hjelmfeldt på en av de sponsrade bänkarna.
Nu har Lidingö stad börjat märka ut de bänkar som rustats upp på ön.

Från och med förra veckan pryds ett antal av de sponsrade bänkarna med skyltar med personliga budskap.

– Det känns roligt att skyltarna är så personliga och olika, jag tror att många kommer att bli nyfikna på dem, säger Karin Hjelmfeldt, Lidingö stads landskapsingenjör.

De flesta som har betalat för att få sätta sin prägel på en bänk är privatpersoner.

De har fått betala 3 000 kronor för ett tioårigt ”bänkabonnemang”. Företag betalar 10 000 kronor. Sponsorpengarna är ett komplement till de pengar Lidingö stad satsar på upprustning av bänkar.

En av de som valt ut ord till en mässingskylt som nu satts upp på en bänk är Andrea Berglöf. Hennes barn fick en bänk i julklapp av Andreas mamma.

– Hon kände hon ville ge något beständigt, inte bara leksaker, säger Andrea.

”En plats för sinnesro och kontemplation, Valentina & Zackarias Berglöf ” blev texten på bänken som finns i Kyrkviken, nedanför Villa Söderås. Andrea Berglöf fick själv bestämma vad som skulle stå på skylten. Och hon hoppas att många ska följa uppmaningen på bänken som står på en plats som betyder mycket för familjen.

– Vi bor på Gärdet, men är ofta på Villa Söderås. Mina barn är namngivna där och min pappa ligger i minneslunden på andra sidan vattnet, säger hon.

En annan bänk som nu fått en skylt med några valda ord från en sponsor finns mitt emot konditori Princess i centrum. ”Till minne av Blanche” står det på skylten.

Jolosällskapet har sponsrat en bänk vid blomsteraffären intill Kyrkviken. Den pryds av texten: ”Till minne av Jan Olof Olsson (Jolo) som brukade börja sina reportageresor med tåg från Kvarnen”.

Längs Kyrkviken pryds en bänk med ord ur det finska eposet Kanteletar: ”skönare är hela skogen, där i dag min vän har vandrat”.

Och centrumkatten Bagheera omnämns på en bänk på grönsakstorget i Lidingö centrum, med texten: ”Den här bänken är min, din och Bagheeras”.

Men det finns fortfarande många lediga bänkar kvar för den som har 3 000 kronor över.

– Det finns över tusen bänkar på Lidingö så jag tror inte bänkarna kommer att ta slut, säger Karin Hjelmfeldt.