Banken säger nej till ombildningar

Hyresgästen Jerker Rydén trivs på Friluftsvägen i Storskogen och är positiv till ombildning – till ett skäligt pris.
Hyresgästen Jerker Rydén trivs på Friluftsvägen i Storskogen och är positiv till ombildning – till ett skäligt pris.
Förvaltarens ombildningar i Storskogen blir inte av. Enligt flera hyresgäster beror det på rejäla överpriser.

– Förvaltaren sätter priser som är så höga att man inte kan säga ja. Pinsamt, säger ombildningskonsulten Ulf Bergdahl.

I november 2011 erbjöd det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren två bostadsrättsföreningar i Storskogen, Bävern 2 och Vargen 2, att köpa sina fastigheter. Förra veckan gick köperbjudandet ut, utan någon affär.

Friluftsvägen 29 var ett av de hus som var aktuellt för försäljning. Här bor Jerker Rydén. Han är positiv till ombildning.

– Det är en möjlighet att bestämma själv över boendet, att kunna renovera och piffa upp det som man vill. Men för att ett köp ska gå igenom krävs ett rimligt pris, det har vi inte fått.

Förvaltarens pris till Bävern 2 var 275 miljoner kronor för 143 hyresrätter plus lokaler, cirka 22 000 kronor per kvadratmeter. I centrala Sundbyberg har föreningar betalat samma pris vid ombildningar. Men Bävern 2 fick ingen finansiär med sig. Ingen överraskning, anser ombildningskonsult Ulf Bergdahl.

– Det är ett grandiost överpris. Bankerna har backat när de fått höra vad Förvaltaren satt för pris. Det är 75–100 miljoner över värdet på fastigheten, varför skulle någon bank vilja vara med och finansiera det?

Hos föreningen Vargen 2, också i Storskogen, är läget detsamma. Här erbjöd Förvaltaren föreningen att köpa loss de 238 hyresrätterna för 419 miljoner. Det motsvarar 26 600 kronor per kvadrat. Därtill kommer en stor renovering som efter en oberoende teknisk besiktning beräknats kosta 46 miljoner under en tioårsperiod. En nota föreningen skulle få stå för.

– Jag skulle säga att det vida överstiger vad som är rimligt. Banken värderade huset till ungefär hälften, 211 miljoner kronor, säger ombildningskonsult Petter Brolin. Det verkar som att kommunen inte vill sälja lägenheterna.

Men så är det inte, slår Jonas Nygren, kommunalråd (S), fast.

– Om vi hade velat stoppa ombildningen hade det funnits lättare sätt. Vi kan ju säga nej. Det här handlar om att vi inte ska slumpa ut kommunens egendom.

Jonas Nygren har förtroende för att Förvaltaren gör korrekta prissättningar.

– Det skulle vara konstigt om vi politiker gick in och ifrågasatte priserna. Man kanske förväntar sig att få göra ett klipp och köpa sin lägenhet till halva marknadspriset. Men det går ju inte. Att äga en lägenhet är inte en rättighet utan en möjlighet.

Men när bankerna inte vill låna ut pengar, är ombildning inte ens en möjlighet, menar Björn Nilsson, ordförande i bostadsföreningen Vargen 2. Nu har köperbjudandet löpt ut.

– Det är en besvikelse. Vi har lagt ner så mycket energi och tid på det här. Man känner sig lurad.