Min lokala hjälte

Bankman spelade bort sju miljoner

Mannen var spelmissbrukare och förskingrade närmare sju miljoner kronor från sin arbetsgivare – en bank i Bromma.

Nu har han dömts till fängelse.

En medelålders man som under många år har varit anställd på en bank i Bromma har dömts för trolöshet mot huvudman i Solna tingsrätt.

Mannen började för sju år sedan göra stora insättningar till konton som han själv disponerade. Han satte över pengar till sina bankkonton, till sina aktiekonton och till sin bostadsrättsförening där han höll i ekonomin.

Pengarna, totalt 6,7 miljoner kronor, använde han till onlinespel på internet.

Mannen, som erkände brottet när han blev upptäckt, har berättat att han kunde ha en omsättning på 20 miljoner kronor i månaden på sitt spel. Som vip-kund hos flera spelbolag fanns det inga begränsningar för hur mycket han kunde satsa. Vid något tillfälle satte han tillbaka pengar till sin arbetsgivare när han hade vunnit.

I mannens arbetsuppgifter ingick att göra stora transaktioner och alla insättningar till de egna kontona attesterades av olika chefer på banken. Dessa upptäckte dock inget eftersom de hanterar så många olika betalningar.

Mannen avslöjades i stället av sin egen bank, som varskodde mannens arbetsgivare om att hans transaktioner såg misstänkta ut.

Mannen har sedan han avslöjades förra våren gått i terapi för sitt spelmissbruk. Förutom sitt fängelsestraff ska han också betala tillbaka pengarna han förskingrat.