Kreditkort, swish, olika betal­tjänster. Många lever mer eller­ mindre helt kontantfritt numera. Men långt ifrån alla. Det menar SPF Seniorerna, en medlemsorganisation för pensionärer.

I Håbo har den lokala avdelningen drygt tusen medlemmar och nu vill de göra sina röster hörda för att uppmärksamma att bankomaten vid Sparbanken på Stockholmsvägen har försvunnit.

– Det är några veckor sedan­. Jag hade kontakt med Bankomat AB, som ju äger bankomaten, men jag fick ett goddag yxskaft-svar via mejlen, säger ordförande Håkan Jonsson.

– Behovet av bankomaten är ganska stor. Det finns en i centrum, men centrum är ju stängt på helgdagar efter­ 15.00 och vardagar efter 19.00 och det gör att många äldre som bor här har svårt att få tag i kontanter.

Varför kan de inte använda sig av de kontantfria metoder som står till buds?

– De har ofta inte bank-id och kan inte swisha. Om man tar bort bankomaten så diskriminerar man de äldre. SPF jobbar mycket med att försöka få bort ofrivillig ensamhet och det här bidrar till ofrivillig ensamhet.

På vilket sätt?

– Jo, för de kan inte gå på de aktiviteter som vi ordnar till exempel. Och det är ju inte bara vi som förening som drabbas, utan det gäller alla föreningar, som äldre är utestängda ifrån när man inte kan använda kontanter.

Vad hoppas du ska ske nu?

– Jag hoppas att den ska komma tillbaka. Vi är över 20 000 människor som bori Håbo och det finns två automater­. Det är ynkligt, säger Håkan Jonsson.

”Väldigt tråkigt”

Bankomat AB konstaterar dock i ett svar till Mitt i att den inte kommer komma tillbaka.

– Det är väldigt tråkigt när individer drabbas av att enskilda automater tas bort och vi förstår hur svårt det kan vara för bland annat­ äldre som har långt till sin närmaste­ uttagsautomat­. Bakgrunden till att vi minskar­ antalet automater är att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt i stället för med kontanter. När efterfrågan på kontanter minskar anpassar vi vår service utifrån det. Med det sagt, så kan borttagandet av en automat drabba enskilda personer hårt, och det beklagar vi.