”Bara” 4 av 10 är singlar

”Det bästa med att bo ensam är att kunna göra saker på mitt sätt utan att någon lägger sig i”, säger Sonia Sagan, 24 år, Sundbyberg.
”Det bästa med att bo ensam är att kunna göra saker på mitt sätt utan att någon lägger sig i”, säger Sonia Sagan, 24 år, Sundbyberg.
Solna har gått om Sundbyberg i ensamhushåll.

Ett ökat antal villor har fått allt fler familjer att flytta in bland singlarna.

Sundbyberg har länge varit singeltätt. På nittiotalet bestod här vartannat hushåll av en person. I dag bor 42 procent av sundbybergarna ensamma, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån.

Att andelen har minskat beror på byggprojektet vid Ursvik, enligt Karolina Moe, kommunikationsstrateg i Sundbyberg stad.

– Där har vi nu parhus, radhus, villor och större lägenheter som passar barnfamiljer, säger hon.

Även om singeltätheten har minskat något i Sundbyberg ökar ensamhushållen generellt i hela världen.

– Fler kvinnor utbildar sig och väntar med att skaffa familj, men den absolut viktigaste faktorn är att vi blir allt äldre, säger Ulla Moberg, som är ansvarig för demografiska prognoser vid Stockholms läns landsting.

Solna har gått om Sundbyberg i singeltäthet och har nu högst andel singlar i länet. Trots det är det fortfarande ovanligt många singlar bosatta i Sundbyberg om man jämför med övriga Sverige.

– Det finns få villor i Solna och Sundbyberg. Små lägenheter lockar unga inflyttare och när de sedan skaffar barn flyttar de längre ut där villorna finns, säger Ulla Moberg.

I Solna är 97 procent av bostäderna lägenheter. I Sundbyberg är siffran 92 procent.

– Sundbyberg är litet till ytan och för att kunna nyttja marken optimalt har vi valt att bygga främst flerbostadshus, säger Johan Gustafsson, mark och exploateringsingenjör i Sundbybergs stad.

Trots att allt fler bor ensamma känner vi oss inte mer ensamma, enligt Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala universitet.

– Studier visar att vi känner oss mindre ensamma nu än för 25 år sedan, säger han.

Majoriteten av dem som ändå känner sig ensamma är personer i 30-årsåldern.

– Då befinner man sig i ett korsdrag av förväntningar om att göra karriär och bilda familj. Den stressen lär man sig att hantera med åldern.