Bara 60 jobb trots satsning på unga

Det är hög tid att söka kommunala sommarjobb. På Östermalm finns det bara 60 platser – trots att kommunen storsatsar.

Fram till på söndag går det att ansöka till årets sommarjobb på Stockholm stads webbplats. Personer födda mellan 1995 och 1999 får söka.

Tidigare har många jobbat i parkerna, men i år erbjuder Östermalms stadsdelsförvaltning bara jobb är inom äldre- och barnomsorgen.

– Man ska inte ersätta ordinarie personal utan stå för det där lilla extra. Att ta promenader med äldre eller lösa ett korsord, säger Jennie Oukbir, sommarjobbshandläggare på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Men också kyrkogårdsförvaltningen och trafikkontoret söker sommarjobbare som bland annat ska städa parker. Där kan ett tiotal ungdomar från Östermalm eventuellt få sommarjobb.

Förra året var det 247 ungdomar som sökte de 60 jobben i Östermalms stadsdelsförvaltning. Jobben fördelas med lottens hjälp.

Den nya majoriteten i Stockholm satsar 13 miljoner extra på sommarjobb jämfört med tidigare år – det innebär en ökning med 500 platser. Men på Östermalm blir det alltså inte fler jobb.

– Det är klart att det vore kul att kunna anställa fler ungdomar, men det är en budgetfråga, säger Jennie Oukbir på stadsdelsförvaltningen.

Lönen varierar beroende på när man är född. De som är 19 år får högst lön och då rör det sig om 125 kronor i timmen. 16-åringarna får 77 kronor i timmen.

Man ska inte ersätta ordinarie personal utan stå för det där lilla extra.