ANNONS

Bara 60 unga kan få sommarjobb i år

Det är dags att söka Stockholms stads sommarjobb.

Men Kungsholmen ser ut att få färre jobb i år än tidigare.
ANNONS

72 ungdomar jobbade förra sommaren för Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Men precis som de senaste åren var det hela 300 ungdomar som sökte platserna.

Stadsdelsförvaltningen efterlyste därför fler platser i år, men i stället blir det färre. 60 platser går nu att söka fram till den 27 mars. Vilka som får de eftertraktade jobben avgörs genom lottning.

– Som handläggare är det klart att man skulle vilja ge alla sökande jobb, men det är en budgetfråga, säger arbetskonsulenten Jennie Oukbir.

Efter förra sommaren ville både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad att alla ungdomar i staden skulle garanteras kommunala sommarjobb. Men enligt arbetsmarknadsnämnden skulle det kosta 424 miljoner kronor om alla sökande i Stockholm fick jobb.

Jobben som ungdomarna får är parkskötsel och jobb inom förskola och äldreomsorg. Ungefär hälften av platserna brukar vara inom barnomsorgen, och den andra hälften inom äldreomsorgen.

– Sedan brukar det finns ströplatser inom parkförvaltningen, säger Jennie Oukbir.

Jobben inom barnomsorg är de som brukar ha högst söktryck.

– Vi kan se att många vill jobba med barnomsorg. Men det arbete som vi får mest positiv feedback från i efterhand, både från arbetsplatsernas och ungdomarnas sida, är äldreomsorgen. Det blir väldigt konkret där, att man gör ett värdefullt arbete, säger Jennie Oukbir.

Under förra året fick några ungdomar också jobba med projektet Vackra Stockholm, vilket innebar att man höll Rålambshovsparken fräsch och snygg.

ANNONS

Men det finns självklart andra sommarjobb som inte är i kommunens regi. Kungsholmens unga uppmanas att leta jobb överallt. Landstinget anställer också ungdomar för sommarjobb, tipsar Jennie Oukbir.

– Kolla med kaféer och hör dig för på stan efter sommarjobb. Mc Donalds anställer folk under 18 år, men annars det är svårt att hitta jobb om man är yngre. Det gäller att ligga i, säger Jennie Oukbir.

Fakta

Unga under 18 kan söka jobben

Du kan söka sommarjobb hos Kungsholmens stadsdelsförvaltning om du är född 1998, 1997 eller 1996. Om du har hunnit fylla 18 år innan den 1 juni kan du få jobb i mån av plats.

Timlönerna är beroende av ålder. De som är födda 1996 får 97 kronor i timmen, födda 1997 får 86,50 kronor i timmen och födda 1998 får 76,50 kronor i timmen.

Sommarjobbsperioden sträcker sig från vecka 24 till vecka 34.

Källa: Stockholm stad

ANNONS