Bara de som ska bygga får betala

Bara de som bygger nytt ska drabbas av gatuavgifter, enligt bostadsministern Stefan Attefall (KD).

Det får Haninges kommunstyrelseordförande Martina Mossberg (M) att se rött.

Bara den som tänker bygga nytt eller bygga ut i nyligen exploaterade områden ska drabbas av gatukostnader. De som redan bor där och inte har några byggplaner slipper. Det föreslår bostadsminister Stefan Attefall (KD). En avgift bara för dem som ska bygga förväntas träda i kraft den 1 januari 2015.

På så sätt vill Atte­fall stoppa höga, oförutsägbara räkningar för fastighets­ägare som inte bygger. De kommuner som inte vill använda systemet, kan finansiera gatorna med skattemedel.

Lagrådet sågar dock förslaget, och menar att det inte kan läggas till grund för lagstiftning utan ytterligare komplettering. Man menar att det inte går att bedöma hur reglerna kommer att tillämpas och vilka effekter de får för de boende.

Förslaget rör om rejält i grytan i de 37 kommuner som tillämpar den nuvarande lag­en, däribland Haninge.

– I Haninge har vi ju arbetat oss fram till en bra modell, efter att vi tänkt till och hittat rätt. Den som får en vinst på exploateringen ska vara med och dela på kostnaden, det ska inte läggas på skattekollektivet, säger en mycket kritisk Martina Mossberg (M).

I Gudö har kommunen nyligen anlagt nya gator och fakturorna kommer till våren. Här bor Ulf Nilson från Villa­ägarna Haninge-Tyresö­kretsen.

– Det enklaste vore att alla nya gator bekostas av skattemedel, det måste vara hopplöst att räkna ut en rätt kostnad för fastighetsägarna, säger han.