Bara en enda majbrasa på Kungsholmen i år

Det blir snålt med majbrasor på Kungsholmen och Norrmalm i år.

Det enda som kommer arrangeras är en brasa på Stora Essingen – annars är det tomt.

Anledningen är att nästan ingen har begärt att få anordna ett valborgs­firande.

Nu på torsdag är det valborgsmässoafton och det ska så klart firas med pompa och ståt – men inte i norra innerstan. På norrmalm kommer majbrasorna att lysa med sin frånvaro och på hela Kungsholmen arrangeras bara en enda brasa, vid Kungsberget på Stora Essingen.

Anledningen är att Stockholm stad har fått in väldigt få ansökningar från föreningar om att få anordna en ett valborgsfirande.

– Vi från stadens sida arrangerar inte majbrasor, utan privata aktörer får anmäla intresse. Men det har nästan ingen gjort i år, säger Bo Höglund, parkingenjör för Norrmalm och Kungsholmen.

Tidigare har Filadelfiaförsamlingen arrangerat valborgsfirande i Vasaparken, men de slutade för några år sedan och sedan dess har intresset varit svalt.

– Det kan bero på att det blir mycket förstörelse i samband med dessa firanden, säger Ninni Smedberg, på upplåtelseenheten på trafikkontoret, som är de som får in ­ansökningarna.

Vad det gäller firandet på Stora Essingen så är det Stora Essingens villa-och fastighetsförening som står för evenemanget, som drar i gång klockan 20. Förutom det så kommer bland annat Skansen att ha sitt årliga valborgsfirande och även det på Hjorthagens idrottsplats kommer att äga rum.

Men varför firar vi då Valborg? Jonas Engman är etnolog på Nordiska museet och han berättar att det troligen är en tysk tradition som kom till Sverige på mede­ltiden. Från början tände man eldar för att driva bort onda krafter, men under 1700-talet blev det mer en folklig fest.

– Och i dag har det utvecklats till att vi firar in våren, säger Jonas Engman.

Högtiden brukar även innebära att ungdomar ge sig ut för att ­festa. Något som polisen vet om.

– Vi förväntar oss en mängd fylla och ungdomar som ska ut och fira, säger Peter Enell på Citypolisen.

I år blir det ingen majbrasa på Norrmlam och bara en på Kungsholmen, nämligen på Stora Essingen vid Kungsberget.

Fakta

Valborg har en lång historia

Namnet Valborg kommer från det tyska helgonet Walpurgis.

Högtiden kom till Sverige från Tyskland under medeltiden.

Byborna tände brasor för att driva bort onda krafter och djävulen, men också för att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter.

Källa: Nordiska museet