Bara en slump att kyrkan klarade sig

Polisens tekniker undersöker väggen där en okänd person tididgare i höstas tände eld på S:t Botvids katolska kyrka i Fittja. Först nu är väggen återställd och församlingen kan se framåt – men oron finns där fortfarande.
Polisens tekniker undersöker väggen där en okänd person tididgare i höstas tände eld på S:t Botvids katolska kyrka i Fittja. Först nu är väggen återställd och församlingen kan se framåt – men oron finns där fortfarande.
Två månader efter brand-attacken mot S:t Botvids katolska kyrka i Fittja känner man sig fortfarande orolig i församlingen.

– Man lägger sig på natten och tänker ”hoppas det inte händer något”, säger kyrkoherde Zdzislaw Lepper.

Tio minuter till och kyrkan hade varit helt nedbrunnen.

Det var beskedet från brandmännen som kom på utryckning till S:t Botvids katolska kyrka i Fittja tidigt på morgonen, söndagen den 20 oktober.

– Vi ser det som ett mirakel att kyrkan fortfarande finns kvar, ­säger Zdzislaw Lepper.

Det var en ren slump att branden upptäcktes. En församlingsmedlem var på väg till jobbet med en kompis i bilen och ville visa upp sin kyrka och svängde förbi.

– Då upptäckte han hur det brann i fasaden. Som tur var hade han en liten brandsläckare i bilen som han började släcka med samtidigt som han ringde brandkåren.

Enligt polisen är det mordbrand. Gärningsmannen hade med hjälp av brännbar vätska tänt eld på två olika ställen och branden hade orsakat ett hål in i kyrkosalen. Två månader senare har polisen inga misstänkta och inga direkta spår.

– Mordbränder är jättesvårt. Man måste i stort sett få fast gärningsmannen på bar gärning, ­säger Daniel Löfgren på Södertörnspolisen.

I november attackerades ännu en religiös byggnad när okända gärningsmän kastade grisfötter vid entrén till Fittjamoskén. Händelsen fick Zdzislaw ­Lepper och kollegan Krystian Zacheja att börja fundera, men till skillnad från vid moskén går det en- ligt ­polisen inte att säga om kyrkan blev attackerad av religiösa skäl.

Botkyrka kommuns säkerhetschef Marcus Qvennerstedt har inte märkt av några ökade religiösa motsättningar.

– Förhoppningsvis var det bara en slump att det blev katolska kyrkan, säger han.

Efter att ha levt med brandens efterdyningar i två månader kan församlingen nu se framåt igen. Vid mässorna brukar det bli fullt i kyrkan, särskilt nu under julen.

Säkerheten har förbättrats. Dörrar och fönster är larmade, starka strålkastare tänds när någon kommer nära och för två veckor sedan satte man upp åtta övervakningskameror. Men säkerheten har en gräns, menar Krystian Zacheja.

– Om någon verkligen vill göra en illa så kan man inte skydda sig. Vi vill inte stänga ute folk från kyrkan. Vi litar på att gud vakar över oss.

Vi ser det som ett mirakel att kyrkan fortfarande är kvar.Zdzislaw Lepper

Fakta

Församlingen firar två år

S:t Botvids katolska församling är två år gammal, tidigare tillhörde man S:t Ansgars församling i Södertälje. Man har ungefär 5 000 medlemmar och växer hela tiden.

Medlemmarna representerar ett 50-tal nationaliteter, dominerande är Polen, Sri Lanka, Filippinerna, Nigeria och Latinamerika.

På vardagar håller man en mässa och på helger två till tre.

Mässorna hålls på fyra språk: svenska, polska, engelska och franska.