”Bara att inse att jag var fången i Gåshaga”

Buss "Ej i trafik" under snökaoset på Lidingö.
Under delar av onsdagen var alla bussar inställda på Lidingö.
På torsdagsmorgonen är i stort sett alla busslinjer i gång på Lidingö, enligt SL. Men var beredd på att de inte går enligt tidtabell. Mitt i Lidingö har samlat ihop några av Lidingöbornas upplevelser från gårdagen.

I dag, torsdag, ska i stort sett alla bussar gå på Lidingö, enligt SL. I går var det annorlunda. Samtidigt som bussar tvingades ställas in försökte snöröjningsmaskinerna hinna röja undan det snölager som hela tiden fylldes på. Katja Lindeberg berättar om en hjälpsam kvinna som ryckte in för strandade Lidingöbor:

”Jag och min 3-åring fick skjuts från centrum till Rudboda av en trevlig dam som tog långa omvägar för att skjutsa strandade personer när bussarna slutat gå och ingen taxi i sikte. Fick en trevlig pratstund och är positiv till att folk hjälper främlingar.”

Det var fler Lidingöbor som möttes av frivilliga som ställde upp. Annika Ståhlgren kunde ta sig till jobbet tack vare en man som skjutsade henne:

”Jag fick skjuts från Rudboda till Ropsten av en schysst kille som kom med bilen från Bosö-hållet. Jag kom i tid till kundmötet tack vare det.”

Maria Holmberg som egentligen skulle hem till Högsätra tog det säkra före det osäkra och stannade hos föräldrarna i Torsvik:

”Som jag förstår det så går 206 endast till Lidingö centrum nyss när jag skulle ta mig hem till Högsätra från Ropsten. Inga taxibilar går att nå. Som tur är bor mina föräldrar vid Sturevägen dit jag kunde ta mig och där jag nu antagligen blir tvungen att sova över i natt. I förmiddags tog det drygt en halvtimme extra att ta sig till Ropsten eftersom en annan buss fastnade i Gångsätra gård och blockerade vägen.”

Andra fick helt enkelt stanna hemma. Heléne Emricson Torp skulle på kurs på Södersjukhuset men efter en timmes väntan på tåget gick hon hem igen:

”Det var bara att inse att jag var fången i Gåshaga. Synd på kursen, men nu har jag nyrensad och luftig garderob och en Kreolsk köttgryta på spisen( hade ingredienser hemma) Har läst tidningar, bok och njutit av den ofrivilliga hemmadagen.”

Elina Berg

Även Elina Berg stanna inne i hemmets lugna vrå under onsdagens snöoväder: ”Nej idag blir det ingen trafik för mig. Efter katastrofvalet med Trump igår har jag bestämt mig för att hoppa över November och gå direkt till jul. Slår in presenter, dricker te och bakar saffranbiscotti att frysa in och ge bort.”

LÄS MER: Inställda bussar även i dag

LÄS MER: Hemtjänsten: De allra flesta har fått hjälp

LÄS MER: Räkna med att det kan vara stökigt några dagar