ANNONS

Bara fyra av tio vill ha blommor i present

Afarin Rahnavardkar har många kunder på Alla hjärtans dag.
Afarin Rahnavardkar har många kunder på Alla hjärtans dag.
I dag är det Alla hjärtans dag. Firar du med att köpa en blomma till den du älskar?

Då bör du veta att de flesta hellre vill ha en middag i present.
ANNONS

Vanligaste sättet att uppmärksamma Alla hjärtans dag på är att köpa en ros eller blombukett till den man tycker om. Enligt en undersökning som Svensk Handel gjorde i fjol köpte 17 procent av svenskarna blommor som present.

Det har floristen Afarin Rahnavardkar, som sedan 15 år driver Tellus Blommor i Midsommarkransen, märkt av. Redan förra veckan började kunderna dyka upp i hennes butik för att handla.

Men den riktiga rusningen är förstås i dag på Alla hjärtans dag.

– Vi säljer jättemycket blommor på Alla hjärtans dag. Det är främst män, i alla tänkbara åldrar, som handlar, säger hon.

Afarin Rahnavardkar har köpt in drygt tio gånger så många rosor som vanligt.

– Ingen verkar vilja komma hem tomhänt. Många som annars inte handlar blommor gör det nu, säger hon.

Enligt Svensk Handels undersökning så tycks floristen Afarin Rahnavardkar ha rätt. För en majoritet, 56 procent, av svenska folket firar Alla hjärtans dag.

Och vanligaste presenten är alltså en blombukett, tätt följt av en middag till den man tycker om.

En middag är dock den mest uppskattade presenten. 36 procent önskar det. Bara elva procent vill helst av allt ha en blombukett – den vanligaste presenten.

ANNONS

– Det är som på fars dag. De flesta ger bort slipsar men far vill ha whisky. Det är inte alltid givaren och mottagaren är helt överens, säger Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk Handel.

Enligt Svensk Handel är trenden att Alla hjärtans dag blivit en dag då man även firar sina vänner.

– När vi pratar med blomsterhandlare så säger de att det förstås säljs många röda rosor men också många andra buketter den här dagen. Det har blivit mer spritt att uttrycka att man gillar någon och det måste inte vara romantisk kärlek, säger Meta Troell.