Bara män valdes in i kyrkotoppen

Tre män fick alla sex förtroendeposter i Vällingbys församling. Detta trots varannan damernas på valsedlarna.

I torsdag höll Vällingbys kyrkofullmäktige sitt första möte efter kyrkovalet i slutet av sommaren. Då beslutades vilka personer som skulle bli ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande kyrkorådet och kyrkofullmäktige. Tre män fick dela på alla sex positionerna, något som upprör Naemi Karlsson. Hon var förstanamn på Borgerligt alternativs valsedel – men fick ändå inte något förtroendeuppdrag.

– Problemet är att vi är varannan damerna på valsedlarna. Det drar ju röster. När valet sedan är klart får vi inga ledande positioner. Det är ett stort problem, säger hon.

Bo Arkelsten, ordförande i Vällingbymoderaterna, låg längre ner på Borgerligt alternativs lista men blev vald till ordförande i kyrkofullmäktige och vice ordförande i kyrkorådet. Han betonar att det var valberedningen, en samling av både män och kvinnor, som föreslog honom till positionen.

– Nu råkade det bli så att alla tre grupperna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och vi, valde en man på första platsen.

Han vill poängtera att det finns flera andra positioner inom Vällingbykyrkan, exempelvis utskott, där kvinnor är med och att det på hans grupps valsedel faktiskt var varannan kvinna och varannan man.

– Men du har rätt, det blev karlar i täten, medger Bo Arkelsten.

Det råkade bli så att alla grupperna valde en man på första platsen.