ANNONS

Bara ros för riset på persisk krog

ANNONS

Gråmulet, småkyligt och duggregn – hösten knackar på och minnena av den generösa sommaren bleknar. Gourmé och Gourmand gör som de alltid gjort när verkligheten tränger sig på – flyr!

Ett stenkast från Filadelfiakyrkan ligger persiska restaurangen Tehran Grill, som snabbt blivit ett vattenhål för Vasastadsborna.

– Välkomna välkomna! säger tre servitörer på en gång och för herrarna till ett trevligt hörnbord.

Förrättsmenyn är fem rätter lång så herrarna bestämmer sig snabbt för att dela på kashke bademjoon och mirza ghasemi, två aubergineröror (bägge 68 kronor) samt en tilltuggstallrik med örter, nötter och fårost (54 kronor).

Rörorna är en fullträff. Mirza ghasemi är ljumbakad aubergine med söt och aromatisk tomatsmak toppad med lite äggstrimlor. Kashke bademjoon serveras även den varm, och den söta aubergine-smaken får härligt sällskap av syrlig vassle.

Tilltuggstallriken förbryllar dock herrarna. En näve valnötter, en rädisa, en stjälk salladslök och en kvist mynta sällskapar med en mycket god och krämig fårost.

– Mer än så är det inte liksom inte, konstaterar Gourmé.

Fortfarande småhungriga efter de lätta förrätterna blir de alldeles till sig då två stora tallrikar med nygrillat ställs framför dem. Gourmé hugger in på koobide zafarani (149 kronor), saffranskryddad lammfärs på spett, och Gourmand på sin jooje (154 kronor), saffranskryddade kycklinglår.

Färsen är fint grillad och smaken av lamm får verkligen träda fram.

ANNONS

– Synd att jag anar lite gasol där också, säger Gourmé.

Tillbehören till spetten är flera, som shirazsallad, med finhackad gurka, tomat och koriander som dränkts i fräsch limejuice. Herrarna fullkomligen frossar i riset shirinpolo, som späckats med godsaker som saffran, pistage, mandel, russin och rundats av med ljuvligt sötsyrliga apelsinskal.

– Vackert och färggrant är det också, säger de och himlar med ögonen.

Gourmand är lika nöjd med sina grillspett. Kycklingen har en generös saffranssmak och en aning hetta av chili.

Har man svårt att välja köttsort är bakhtiari (199 kronor), spett med biff och saffransmarinerad kyckling, ett bra alternativ. Gurkyoghurten till kyler fint ner smaklökarna efter det grillade köttet.

Det har nu blivit mörkt utanför på gatan, men inne är det fortfarande varmt och stämningen är hög.

– Lika bra att ge den lite sällskap till, säger Gourmand utan att skämta, och beställer in saffransglass (59 kronor) och en dadelpralin (32 kronor).

Saffransglassen är ett sant hantverk och Gourmand är mer än nöjd med sina tre stora kulor. Saffran, pistage och rosenvatten bildar en oslagbar treenighet.

Gourmés pralin smakar dock mer marsipan än dadlar och cashewnötter, som menyn anger.

– Det påminner om julgodis. Och med doften från din glass känns julen verkligen inte långt borta, suckar han när han inser att flykten från verkligheten är slut för i kväll.

Fakta

Tehran Grill

Kök: Persiska grillspett och en handfull kryddiga rätter.

Miljö: Varm, färgglad och ombonad lokal.

Pris: Varmrätter 149–259 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.