Bara sex flyktingar kom till Vallentuna

Kommuner som tar emot många flyktingar ska belönas med mer pengar, enligt ett nytt förslag från regeringen.

Men i Vallentuna lär det inte bli något klirr i kassan.

Kommuner som satsar på integration kommer att få högre ersättning från staten i fortsättningen. Det uppgav integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i förra veckan under en presentation av budgetpropositionen för 2014.

De kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot många nyanlända flyktingar ska få höjd ersättning med upp till 15 000 kronor extra per person.

De som tar emot ska i stället få sänkt bidrag. Tanken är att utjämna skillnaden mellan landets kommuner, menar Erik Ullenhag.

– Det är stötande när vissa kommuner tar emot väldigt få nyanlända. För mig är det viktigt att solidaritet ska löna sig, sa ministern under en presskonferens.

Mottagandet av flyktingar i Stockholms län skiljer sig kraftigt mellan kommunerna. Södertälje har tagit emot flest hittills i år, 54 flyktingar per 10 000 invånare.

På andra plats kommer Järfälla med drygt hälften så många. Minst antal flyktingar tar Vallentuna, Täby och Vaxholm emot.

Vallentuna är alltså tredje sämst i länet på att ta emot flyktingar. I maj i år hade man tagit emot sex flyktingar, vilket motsvarar två per 10 000 invånare.

Varför tar kommunen emot så få?

– Vi kan ta emot upp till 30 flyktingar, men vi har inte fått förfrågningar om fler. Det är inte för att vi avvisar dem, säger kommunalrådet Örjan Lid (M).

Tror du att det nya förslaget kan hjälpa till att få fler flyktingar till kommunen?

– Jag har svårt att se det. Jag tror snarare att det kommer att innebära mer pengar till de kommuner som redan tar emot många.

Fakta

Nästan en fördubbling i år

2012 togs 18 850 flyktingar in i landet.

Enligt migrationsverkets prognos kommer 35 700 flyktingar att tas emot i år.

Den största andelen, 25 procent, av de flyktingar som sökt asyl i Sverige i år kommer från Syrien.

Hittills under 2013 har 270 av 290 kommuner träffat överenskommelse om att ta emot flyktingar.

Källa: Migrationsverket