Bara ett pris till Stockholm på Arkitektgalan

Årets nominerade till Kasper Slain-priset.
Årets nominerade till Kasper Slain-priset.
Under kvällen har Sveriges bästa arkitektur prisats på Arkitekturgalan. Åtta byggnader från Stockholm var nominerade i de olika kategorierna. Men bara Östermalmsbyggnaden kammade hem ett pris.

På Arkitekturgalan har det i kväll delats ut priser i en rad olika kategorier. Ett av de mer kända priserna är som har delats ut under kvällen var Kasper Salin-priset. Här var två byggnader från Stockholm nominerade, 79 & park på Gärdet och det nyrenoverade nationalmuseet. Men innan kvällen var över var det Hamra Ateljébostad på Gotland som tog hem priset.

79 & park var även nominerade till Bostadspriset tillsammans med Lyceum i Vasastan. Men inte heller här kunde Stockholmsbyggnaderna ta hem något pris utan Inspiration Rosendal i Uppsala vann.

Stockholms enda pris

Guldstolen är ett pris som delas ut till de byggnader som har bäst interiör. Här gick det däremot bättre för Stockholmshusen. Atrium Ljungbergs kontor i Nacka och Boluebar på Liljehomen var två utav de nominerade men tillslut var det ändå Biblioteket no 5 på Östermalm som tog emot priset med motiveringen:

Guldstolens vinnare påminner oss om att inlevelse i miljö och omsorg om detaljer ger livskvalitet som kommer många generationer tillgodo. Inredningsarkitekturen präglas av tillit mellan beställare och arkitekt, förståelse för de boendes vardag liksom förmågan att berätta historien vidare genom hundra år av skråmor och poesi, patina och guldkant, alldagligt och unikt.

– Att tänka och driva igenom hållbarhet är nödvändigt i vilken skala av arkitekturen du än jobbar med. Inredningar har tyvärr ofta alltför kort livslängd och rivs ut i onödan. Därför är det positivt att Guldstolen i år går till ett tidlöst stycke inredningsarkitektur med ambitionen att bestå genom generationer av brukare, säger Sveriges Arkitekters ordförande, arkitekt SAR/MSA Tatjana Joksimović i ett pressmeddelande.

Biblioteket no 5 på Östermalm vann Guldstolen 2019.