ANNONS

Följ återkomsten av klassiska kvarnen

Kvarnbygget.
Kvarnbygget.
Under hösten har Vallentunaborna kunnat se hur återuppbyggnaden av Väsby kvarn tagit form.
Bara vingarna återstår.
ANNONS

– De ska komma så småningom, säger Gudrun Schön Johansson som tillsammans med sin man Bertil har jobbat ideellt med projektet i tre och ett halvt år.

Men av arbetet märktes inget förrän när bygget kom igång i augusti. Successivt har huskroppen rest sig och nu själva huskroppen är färdig.

Väsby kvarn den 1 november.

Men vingarna, som tillverkas på det väderkvarnstäta Öland, saknas alltså. Och det dröjer innan de kan monteras.

– De vill inte sätta upp dem om det blir snö, så antagligen kommer de till våren. 

Just på Öland syns många övergivna väderkvarnar med orörliga vingar. Men på Väsby kvarn kommer de att snurra långsamt med hjälp av en timer. Mekaniken är beställd från Italien men inte färdig än.

Runtom i landet finns små kvarnar som maler stenmalet mjöl, ofta ekologiskt. Men någon sådan verksamhet blir det inte på Väsby kvarn. Den blir ett slags kuliss eftersom den kommer att sakna kvarnverk.

Under taket i kvarnbyggnaden.

– Den kommer inte att användas som traditionell kvarn. Det hade kostat fruktansvärt mycket pengar att installera ett kvarnverk, då hade kvarnen inte stått där nu. 

ANNONS

Två miljoner har kommunen bidragit med. Resten kommer från donationer.

Utsikten från taket är hänförande.

Vad den ska användas till är ännu inte beslutat.

– Det får kommunen bestämma. Men man kan tänka sig sammanträden, utställningar, turistinformation, uthyrning av skridskor eller kanoter. 

Vad det än blir står det klart att kvarnen är efterlängtad. Gudrun Schön Johansson säger att hon och hennes man under resans gång förstått hur viktig den är som symbol för kommunen. Det var många som sörjde när den då nyrenoverade kvarnen brann ner för tio år sedan.