ANNONS

Stadens bygge saknade bygglov – flyttades

Barackerna flyttades – till andra sidan vägen, där de också saknar bygglov.
Barackerna flyttades – till andra sidan vägen, där de också saknar bygglov.
Barackerna stod väster om gatan utan lov. Nu står de på andra sidan och saknar bygglov.
Barackerna stod väster om gatan utan lov. Nu står de på andra sidan och saknar bygglov.
Byggbarackerna som stod uppställda mitt emot Nockebyhovsskolan saknade bygglov och tvingades bort – nu står de på andra sidan vägen och saknar fortfarande bygglov.
– Vi är väl medvetna om att vi gjort fel, säger byggprojektledaren Jenny Gullström.
ANNONS

I västra Nockebyhov pågår just nu arbete med att bredda Tyska bottens väg samtidigt som man lägger om ledningar i marken.

Arbetet är en del i projektet Gubbkärrets gård där fem stadsvillor och ett parhus planeras i korsningen Tyska bottens väg/Ferievägen. Totalt kommer det att innebära 45 nya bostäder. Just nu pågår förberedande arbete, men det har stött på patrull.

Bygglov saknades

De bodar som anläggningsarbetarna från Sveab använder har man varit tvungen att flytta sedan stadsbyggnadskontoret uppmärksammats om att de saknade bygglov. Tidigare stod de fyra bodarna på den västra sidan av gatan men nu är de istället flyttade till den andra sidan, invid fotbollsplanen, bara meter bort.

Men det finns ett problem – barackerna får inte lov att stå på den nya platsen heller.

– Men stadsdelsförvaltningen tycker att den platsen är bättre, säger byggprojektledaren Jenny Gullström.

Hon menar att man tvingats välja mellan två onda ting. Antingen hade Sveab tvingats vänta med bygget, vilket kostat pengar, eller att man etablerar bodarna utan att de har bygglov.

”Inte standard”

– Det här är absolut inget standardförfarande. Beslutet är fattat utifrån att skattebetalarnas pengar ska förvaltas på ett bra sätt.

Men skadas inte förtroendet för staden när ni går vid sidan av lagen?

– Oavsett vilken process man väljer av så är det varken förtroendeskapande att spendera pengarna eller att göra en byggetablering utan lov. Vi är väl medvetna om att vi gjort fel, säger Jenny Gullström.

ANNONS

I det här fallet är det egentligen Sveab som ska ha inkommit med bygglovsansökan, men de har inte gjort det i tid. Men staden tar ändå på sig det inträffade.

– Nu hoppas vi att lovet går igenom inom de nästkommande dagarna.

Den som bygger utan lov riskerar sanktionsavgifter som är fastställda i plan- och byggförordningen.

ANNONS