ANNONS

Barans nya bil blev totalt utbränd

Baran Mirdesi vid sin utbrända bil på Sandfjärdsgatan i Årsta. Intill står sonen Loran, 7.
Baran Mirdesi och sonen Loran, 7, är båda ledsna över att deras nya bil är helt förstörd.
När Årstabon Baran Mirdesi kom ut på sin balkong i morse fick han en chock. På parkeringen nedanför stod hans nyinköpta bil – totalt utbränd.
Han är en av nio drabbade bilägare på Sandfjärdsgatan.
ANNONS

Det är inte mycket som återstår av Baran Mirdesis Ford S-Max. Bara ett utbränt plåtskal står på boendeparkeringen på Sandfjärdsgatan, nära Valla torg. Han skakar på huvudet när han tittar den.

– Jag letade hela sommaren efter en bil som skulle passa oss och i förra veckan köpte jag den här. Jag är både ledsen och chockerad, säger han.

Baran Mirdesi är en av nio bilägare på Sandfjärdsgatan som fick sina bilar utbrända i natt. På söndagsmorgonen står de fortfarande kvar – nio bilvrak som luktar rök, sot och bränt material. Alla är färdiga för skroten.

– Jag fyllde tanken full med bensin i fredags så min bil måste ha brunnit riktigt bra med en gång, säger han med ett snett leende.

Två av nio utbrända bilar i Årsta (Valla torg). Bränderna anlagda natten till den 3 september.

Två utbrända bilar vid parkeringen på Valla torg. Foto: Märta Lefvert

Baran Mirdesi vaknade inte av vandaliseringen i natt, men det gjorde många andra. Vid 1.30-tiden fick polis och brandkår många samtal från Årstabor som såg rök och eld välla ut ur bilarna.

– Min sambo väckte mig och berättade att det brann. Då var många oroliga människor redan ute och flyttade på sina bilar. Jag gick också ut, berättar en medelålders man som stannar till en stund vid Baran Mirdesis utbrända bil.

ANNONS

28-åring greps

Vid 2-tiden på natten grep polisen en 28-årig man, misstänkt för grov skadegörelse genom brand. Polisen vill inte säga på vilka grunder han gripits, bara att ”flera uppgifter pekade på att han var intressant”. Klart står att en brand har anlagts vid varje bil – de står på helt olika parkeringar så bränderna kan inte ha spridit sig mellan fordonen.

Baran Mirdesi och flera andra Årstabor berättar för Mitt i att det var stökigt i området runt Valla torg redan före midnatt. En kvinna nämner till exempel att hon hörde ett billarm tjuta. En annan kvinna hörde bilfönster krossas.

– Jag hade lagt mig när jag hörde att någon pajade rutor. När jag tittade ut genom fönstret såg jag en killa springa sin väg. Jag tror att han förberedde bilarna som han skulle sätta eld på senare, säger hon.

En av nio utbrända bilar i Årsta. Bränderna anlagda natten till den 3 september.

”Allt i en bil är ju brännbart så det säger ju bara pang”, kommenterade kvinnan som äger denna bil. Hon hade oturen att vara gäst på besök i Årsta just denna helg.  Foto: Märta Lefvert

De uppgifterna är dock ingenting som polisen vill kommentera.

– Det är ingenting som vi vill gå ut med nu, av utredningsskäl, säger Anna Westberg vid Polisens ledningscentral.

”Nytt för Årsta”

Flera grannar på Sandfjärdsgatan berättar att de upplevt en förändring de senaste månaderna. Det annars lugna området har blivit lite stökigare. Under sommaren har det till exempel varit flera cykel- och mopedstölder.

Nattens våldsamma vandaliseringar är dock i en klass för sig.

– Det här är något nytt för Årsta. Jag har ett fönster som vetter från Östberga, och därifrån ser jag blåljus minst en gång i veckan. Men den här gången gäller det oss, säger Baran Mirdesi.

Utbränt bilsäte. En av nio utbrända bilar i Årsta. Bränderna anlagda natten till den 3 september.

Utbränt framsäte.  Foto: Märta Lefvert

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.