ANNONS

Barbro minns 1957 års pandemi: ”Blev fruktansvärt sjuk”

Barbro Jernström, asiaten, Hässelby hembygdsförening
Barbro Jernström med bilder från Sunnerdals praktiska ungdomskola, där hon gick när hon fick asiaten 1957. "En hemsk sjukdom", säger hon.
För 63 år sedan – långt före corona – var det en annan pandemi som slog hårt mot Stockholm och västerort: asiaten.
Och en av dem som drabbades var Barbro Jernström, idag sekreterare i Hässelby hembygdsförening.
– Jag blev fruktansvärt sjuk, säger hon.
ANNONS

Barbro var 16 år och gick på en internatskolan Sunnerdals praktiska ungdomsskola i Upplands-Bro, där det gick elever från hela Storstockholm.

Hösten 1957 skulle eleverna få permission för att åka hem till sina föräldrar. Men det fanns en hake: man fick inte åka om någon i familjen hade dragit på sig asiaten, en ovanligt svår influensa som vid den tiden svepte över Stockholm.

Tommy Steeles fel?

Och olyckligtvis hade Barbros två systrar fått sjukdomen.

– Så jag fick inte åka hem. Men jag fick ju det där ändå, konstaterar Barbro.

Det var egentligen en olycklig kombination av en omdömeslös rektor och en brittisk tonårsidol som gjorde att Barbro smittades.

Vaknade upp med feber

Det var nämligen så att hon och två andra flickor fick ett erbjudande om att hjälpa till vid en större middag hemma hos rektorns föräldrar. Som belöning fick de gå på bio inne i stan. De valde den då ytterligt populära filmen ”Tommy Steele Story”.

Efter bion återvände de till skolan, bara för att morgonen därpå vakna upp med hög feber, värkande kroppar och halsont.

– Det var ju idiotiskt, men jag tror inte man visste hur fruktansvärt lätt det här smittade och hur allvarligt det var. Folk dog ju i asiaten, säger hon.

Barbro Jernström, asiaten, Hässelby hembygdsförening

Barbro Jernström är idag sekreterare i Hässelby hembygdsförening. Foto: Anders Göransson

ANNONS

Immun efter asiaten

Asiaten var en ny influensa som trängde undan den äldre varianten, och den beräknas ha kostat uppåt fem miljoner människor livet internationellt. I Sverige uppskattas att bortåt en miljon människor ha fått smittan och ett par tusen dog.

Men för Barbro gick det bra. Hon tillfrisknade och asiaten verkar rent av ha gjort henne immun. För sedan dess har hon inte dragit på sig en enda säsonginfluensa – på 63 år.

Följer råden

Men corona är något helt annat. Så Barbro följer rekommendationerna, håller sig hemma och undviker alla offentliga tillställningar.

– Fysiskt påverkar det mig inte, men psykiskt. Jag bor i en lägenhet, fyra väggar, går ut och går ibland, och pratar med kompisar i telefon. Men man blir lite störd av hela situationen.

En längre artikel om hur äldre Hässelbybor minns asiaten, skriven av journalisten Berndt Sehlstedt, publiceras i Hässelby hembygdsblad den 25 augusti.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.