Barje (M) utmanar Paul Lindquist (M)

Hans Barje.
Hans Barje.
Det blir en kamp om förstanamnet på Moderaternas lista till valet nästa år.

Hans Barje (M) utmanar sittande ordförande i kommunstyrelsen Paul Lindquist om posten.

Politiken och Moderaterna på Lidingö behöver förnyas. Det tycker Hans Barje (M), nuvarande ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Därför kandiderar han som kommunstyrelsens ordförande nästa mandatperiod.

Varför du bättre lämpad än den sittande?

– Jag ser det inte så. Jag har bred erfarenhet av politiken efter drygt tio år och känner att jag har en förankring bland ­medlemmarna och stöd från många som tycker att det vore bra att förnya Moderaterna på ­Lidingö.

Vad behöver förändras?

– Har man suttit i tolv år är man ganska förutsägbar. Det vore bra för politiken, för oss Moderater och för Lidingöborna att få en energiinjektion som jag tror att en ny ledare kan ge, säger han.

Men Paul Lindquist (M), som suttit på posten som kommunstyrelsens ordförande sedan 2003, är inte redo att kasta in handuken ännu.

– I slutändan är det våra medlemmar som avgör vem som blir partiets ­förstanamn på listan. Om jag har deras fortsatta förtroende ställer jag gärna upp för en ny mandatperiod, säger han.

Enligt honom har Lidingömoderaterna förnyats och föryngrats sedan han tillträdde.

– Vi har gjort mycket bra för Lidingöborna de senaste åren, men mycket återstår och förnyelsen måste fortsätta, säger han.

Kess Simmasgård är ordförande i Lidingömoderaterna. Han är inte orolig för att detta skulle innebära en splittring inom partiet.

– Inte det minsta. De olika kandidaternas sätt att marknadsföra sig på sker inom ramen för den öppenhet och demokrati som vi har, säger han.

Enligt honom finns ingen ytterligare kandidat än de två nämnda just nu. Nu är det upp till nomineringsstämman i februari att bestämma vem som ska stå överst på listan i valet.