Barkarby först i Europa med självkörande bussar

Bussarna är av typen Scania Citywide LF.
Bussarna är av typen Scania Citywide LF.
Självkörande fullängdsbussar kommer att sättas i trafik på allmän väg i Barkarby under nästa år. Bussarna ska gå mellan Barkarbystaden och Akalla t-banestation.

Självkörande minibussar rullar sedan tidigare i Järfälla. Nu tar SL, Järfälla kommun och Nobina nästa steg mot en modernare kollektivtrafik.

Under 2020 kommer Barkarby att bli först i Europa med självkörande och eldrivna fullängdsbussarna i linjetrafik.

Bussarna, som är två till antalet, är tänkta att binda samman Barkarbystaden med Akalla t-banestation. Linjen på fem kilometer kommer att ha fyra hållplatser och bussarna kommer att gå i särskilda körfält.

– Ett mycket välkommet nästa steg i att få på plats världens modernaste kollektivtrafik, i vad vi vill ska bli världens modernaste huvudstadsregion. SL-trafiken kan tack vare denna unika överenskommelse skriva europeisk kollektivtrafikhistoria, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL, i ett pressmeddelande.

Säkerheten i fokus

Säkerheten är av stor vikt och inledningsvis kommer bussarna endast att vara självkörande en kilometer av linjen. En säkerhetsförare kommer att finnas på bussen för att övervaka trafiken och bistå resenärerna.

Under försöksperioden kommer man att mäta och utvärdera genomsnittsfart, tillgänglighet, tidhållning, avvikelsehantering och kundnöjdhet.

– Detta innebär ett jättekliv i vår ambition att leda kollektivtrafikens utveckling mot smartare, grönare och bättre lösningar, säger Kristoffer Tamsons i pressmeddelandet.