Barkarby sjukhus flyttar till Veddesta

Skiss över Barkarby sjukhus.
Skiss över Barkarby sjukhus.
Barkarby sjukhus har stått i startgroparna sedan ett par år tillbaka. Men i måndags klubbade kommunen igenom ett rejält första kliv mot ett sprillans nytt sjukhus.

Barkarby sjukhus blir av, men inte på den plats det först var tänkt. I måndags klubbade kommunstyrelsen igenom dels att sjukhuset ska flytta på sig, till Veddesta industriområde, samt att en detaljplanering skulle påbörjas.

– Nu är det inte längre ett eventuellt sjukhus utan nu är nästa steg att planera exakt hur fastigheten ska se ut och påbörja en detaljplan, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den framtida tunnelbanan har planerats om vilket gör att sjukhuset flyttar på sig så att det hamnar så nära tunnelbanan som möjligt. Det är Hemsö som tilldelats markanvisningen, i vilken det står att om kommunen begär så kan 58 lägenheter för äldre även inrymmas i markområdet.

Tidigare avtal handlade om ett område på 32 000 kvadratmeter, nu växer planen till omkring 40.000 – 50.000 kvadratmeter.

– Det kommer bland annat finnas akutsjukvård, specialistsjukvård och förhoppningsvis utvecklas den geriatriska verksamheten från Jakobsberg i det här nya sjukhuset, säger Claes Thunblad och fortsätter:

– Det är alltså ingen vårdcentral vi tänker bygga, utan ett riktigt sjukhus.

Claes Thunblad säger att den centrala placeringen också är viktig eftersom det förutom att skapa en massa arbetstillfällen och vård, även skapar stadsmiljöer att vistas i.

– Många gör misstaget att man bara bygger bostäder, då blir dött på dagarna. Eller bara bygger kontor, då blir det dött på kvällarna. Nu kommer vi få liv och rörelse dygnet runt.

Det nya sjukhuset kommer nu att ligga i nära anslutning till den planerade T-baneuppgången, pendeltåg och bussar vid Barkarby station.