ANNONS

SJ-tåg till Barkarby i Trafikverkets planer

regionaltåg Knivsta station
Barkarby station i framtiden?
Trafikverket presenterade idag sin nya plan för Sveriges trafik de kommande tio åren – i den läggs pengar undan för att bygga ut Barkarby station så att regionaltåg kan stanna.
– Det är ett otroligt lyft, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

Under torsdagseftermiddagen presenterade Trafikverket den nationella trafikplanen för regeringen, som nu har att ta ställning till myndighetens förslag. För Järfällas del är den stora bomben i planen att kommunen fått gehör för sina önskemål – Trafikverket lägger undan pengar för att bygga ut Barkarby station så att även regionaltåg kan stanna. Det innebär att Järfällabor skulle kunna ta sig till orter som Örebro, Västerås och Enköping från Barkarby station.

Claes Thunblad (S), som i egenskap av kommunstyrelseordförande har varit med om diskussionerna kring dessa planer, är oerhört glad.

– Det är ett otroligt lyft, säger Claes Thunblad.

Statliga pengar betalar utbyggnaden

De viktigaste kompletteringarna att göra är att bygga om plattformarna så att regionaltågen kan stanna och ordna signalsystem för regionaltågen. För hela ombyggnaden har Trafikverket lagt undan 236 miljoner statliga kronor. Den nuvarande tidsplanen är att få detta gjort senast när tunnelbanan är färdigbyggd, omkring 2024, och efter det handlar det bara om att få tågen att stanna vid stationen. Men det tror inte Claes Thunblad blir något problem.

– Därför att vi har Europas största snabbast växande stadsutvecklingsområde här. Det finns anledning att stanna redan idag – det finns stopp som inte är i närheten av det Barkarby och Järfälla är idag. Jag är trygg med att om förutsättningarna – plattformarna –finns, så kommer tågen stanna, säger Claes Thunblad.

ANNONS

Kan innebära fler arbetstillfällen

För Järfällaborna kan regionaltågen få stora konsekvenser. Förutom utökade resmöjligheter från Barkarby kan en regionaltågstation skapa nya arbeten i Järfälla. Kommunen försöker redan nu locka till sig storföretagens huvudkontor till området kring Barkarby och Veddesta, och förhoppningen är att en tågstation kan göra området än mer attraktivt.

– Det här är otroligt glädjande för kommunen, säger Claes Thunblad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.