ANNONS

Barkarbystaden får nytt forskningscentrum

Barkarbystaden ska få ett center för hållbar stadsutveckling och samhällsbyggnad.
Barkarbystaden ska få ett center för hållbar stadsutveckling och samhällsbyggnad.
Ett center för hållbar stadsutveckling och samhällsbyggnad ska byggas i Barkarbystaden.
Järfälla kommun blir en av delägarna i Barkarby science park som projektet heter.
– Det är den största grejen som har hänt i Järfälla, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).
ANNONS

I Barkarbystaden satsas det stort på tunnelbanan, bostäder och skola. I måndags, den 6 mars, klubbade kommunstyrelsen också att Barkarby science park ska byggas i stadsdelen. Det är ett center som ska satsa på forskning och utveckling inom hållbar samhällsbyggnad och stadsutveckling.

– Det här är oerhört betydelsefullt och det är den största grejen som har hänt i Järfälla, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Samlingsplats

Barkarby science park ska bli en plats där näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan ta fram ny teknik som snabbt kan testas i verkliga förhållanden och få praktisk tillämpning. Meningen är alltså att exempelvis nya energi- och mobilitetslösningar ska kunna testas i stadsdelen.

– Konkret handlar det om att samla byggnadsbranschen, forskningen och utvecklingen i vad som är norra Europas största utbyggnadsområde, säger Claes Thunblad.

Vad ger det Järfälla?

– Vi vill att Barkarbystaden ska bli den bästa staden att leva i. Genom det här samarbetat kommer idéer och innovativa lösningar inom hållbar samhällsbyggnad att kunna utvecklas och förverkligas här i Järfälla. Det ger högre utbildning, de bästa trafik- och boendelösningarna och naturligtvis lyfter det kommunen.

Järfälla kommun blir en av ett tiotal delägare i Barkarby science park AB . Kommunen går in med 200 000 kronor i aktiekapital samt 1,7 miljoner kronor för driftkostnader under 2017 och 2018.

– Till hösten kommer vi att köra igång med arbetet. Det vi gör här ska sedan kunna göras i övriga Sverige och sedan i övriga världen.

Självkörande bilar

En av de tekniker som kan utvecklas i Barkarby science park är autonoma fordon och spårbilar, alltså förarlösa fordon. Aphram Melki är gruppledare för Centerpariet som har drivit frågan om autonoma fordon ett tag och som vill att det nu testas i Barkarbystaden.

ANNONS

– Barkarby science park fokuserar delvis på hållbara transporter och där är autonoma fordon framtiden. De är både ekonomiska och miljövänliga samt ökar framkomligheten och säkerheten, säger han.


Förarlöst fordon i Holland.

Aphram Melki tror att autonoma spårbilar skulle kunna förse en del av kollektivtrafiken i Barkarbystaden och han ser även bilpooler med förarlösa personbilar som en framtidslösning.

Vid nästa möte i kommunstyrelsen ska det finnas ett förslag om en satsning på autonoma fordon.

– Vi har fått indikationer på att flera av aktörerna är positiva till det här, säger Aphram Melki.