ANNONS

Barn demonstrerar för att få stanna i Täby

Under gårdagen demonstrerade barn från Täby park hotell utanför kommunhuset.
Under gårdagen demonstrerade barn från Täby park hotell utanför kommunhuset.
Efter beslutet om att asylsökande tvingas flytta från Täby Park Hotell, väljer nu flera barn att protestera mot beslutet.
– Mina småsyskon är jätteoroliga, säger storebror Morteza Hosseini.
ANNONS

På det nybyggda kommunhuset blänker mässingen i junisolen när Morteza Hosseini tillsammans med småsyskon och vänner promenerar fram till ingången. De bor alla på Täby Park Hotell och beslutet om att de måste flytta har gjort många förtvivlade.

– Vi är jätteoroliga. Vi har fått en massa vänner, vi idrottar, vi går i skolan och nu vet vi inte vart vi ska skickas någonstans. Min sexårige lillebror frågar om hans klasskompisar också ska flytta, säger Morteza Hosseini.

”Min lillasyster pratar i sömnen och drömmer mardrömmar”

Han berättar att många är oroliga i väntan på besked om uppehållstillstånd, och att många blir ännu mer stressade när de tvingas flytta från Täby där många har stadgat sig. Han är framförallt orolig för sina syskon.

– Min lillasyster pratar i sömnen och drömmer mardrömmar, säger han.

Lillasystern Reihanne Hosseini, 13, har fått en massa nya vänner i Täby. Nu är hon orolig för att hon ska skickas någon annanstans i Sverige. Och ännu värre: bli utvisad till Afghanistan – ett land hon aldrig satt sin fot i. Foto: Erik Lejdelin

Hans familj har fått avslag från Migrationsverket och de har nu överklagat. Hans familj kommer från Afghanistan men de har levt som flyktingar i Iran. För två år sedan kom han till Sverige och sedan dess har han hunnit lära sig svenska, engagerat sig i fotbollsföreningar och hjälpt kommunen med källsortering.

Morteza Hosseini har också varit aktiv i organisationen ”En utsträckt hand” som hjälper nyanlända att komma igång med sina liv i Sverige.

Hoppas på gymnasiet

Nu har han sökt till el-programmet på Åva gymnasium, och han hoppas att det kan underlätta för honom att få uppehållstillstånd om han kommer in.

– Det är väldigt krångliga regler kring det och Migrationsverket är hårda, säger han.

Han berättar att de blivit lovade av Migrationsverket att få bo på Täby Park Hotell i väntan på besked. Men en dag fick de plötsligt veta att de skulle flytta, och senast en vecka innan de flyttar kommer de få veta vart.

– Vi trivs bra på hotellet, ibland har det varit några problem men det är fint där och vi har egna rum med toaletter, säger han.

Situationen i Afghanistan

Han följer rapporteringen från Afghanistan med fasa. Så sent som i slutet av maj exploderade en bilbomb i Kabul som dödade 90 och skadade flera hundra.

– Sverige säger att det inte är tryggt att skicka sina medborgare dit, men ändå skickar de tillbaka oss dit. Men mina syskon har aldrig varit där utan varit på flykt i Iran, säger Morteza Hosseini.

”Det skulle vara en mardröm om jag skickades tillbaka till Afghanistan” – Mehdi, 13 år.

En annan pojke Mehdi, 13, flydde med sin mamma till Sverige förra året. Han tycker om att träna boxning här i Täby, men tillvaron är tung. I våras dog pappan i hemlandet och nu har de fått avslag på sin ansökan. Nu har de valt att överklaga.

– Det skulle vara en mardröm att åka tillbaka till Afghanistan, berättar han.

Täby kommun och Migrationsverket överens

I maj fattade kommunen och Migrationsverket en överenskommelse om att de asylsökande som bor på Täby Park Hotell ska flytta ut, för att kommunens nyanlända ska kunna flytta in.

Morteza Hosseini tillsammans med sina syskon utanför Täbys kommunhus. Foto: Erik Lejdelin

Morteza Hosseini och hans yngre kamrater vill få hjälp av kommunen, samtidigt som de förstår att besluten ligger på Migrationsverkets bord.

– Vem ska vi prata med? Migrationsverket är bara stränga och bryr sig inte. Nu försöker vi med kommunen, eftersom det är här vi bor, går i skolan och träffat en massa vänner. Det kommer inte att hjälpa, men vi försöker ändå.

Vad hoppas du på?

– Jag hoppas att de kan lyssna på barnens röster, som de säger att de vill lyssna på.

Fakta

Så säger Migrationsverket om Täby Park Hotell

På Migrationsverket har man tidigare i fallet om Täby Park Hotell sagt att de letar nya boenden i närheten. Om lediga platser saknas letar man regionalt, och i sista hand erbjuder de en ledig plats i en annan del av landet.

Alla kommer att få veta minst en vecka innan de ska flytta var de ska flyttas. De kommer inte att flytta familjer med barn innan den 14 juni, med hänsyn till barnens skolgång.

I Migrationsverkets transporter får de boende ta med sig två stora väskor och en liten. Utträde från hotellet kommer att ske senast den 31 augusti.

Källa: Migrationsverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.