Barn får inte plats på Björkebyskolan

Pernilla Grimstedt, Agneta Lönn, Annica Carlson och Johan Pettersson-Zäll är alla upprörda över att deras barn inte fått plats på Björkebyskolan.
Pernilla Grimstedt, Agneta Lönn, Annica Carlson och Johan Pettersson-Zäll är alla upprörda över att deras barn inte fått plats på Björkebyskolan.
Det har varit extra hårt tryck i årets skolval.

Barn som önskat att få gå på Björkebyskolan i Skälby kommer att få börja på andra ställen.

– Vi är inte alls nöjda med det här, säger Anneli Jeppsson, programchef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Under årets skolval till sjätte klass har det varit ett kraftigare tryck än vanligt. Speciellt hårt tryck har det varit på Björkebyskolan, men även Viksjöskolan har behövt säga nej till elever.

– Vi har inte riktigt kunnat förutse trycket, vår utgångspunkt har varit att kapaciteten räcker till för alla barn alla i kommunen – vilket den också gör, säger Anneli Jeppsson.

Johan Pettersson Zälls dotter är en av alla som inte fått skolplats på Björkebyskolan. Dottern har Aspergers syndrom, och både hon och föräldrarna var inställda på att hon skulle börja på närliggande Björkebyskolan i höst. Istället har hon nu fått plats på Mälarskolan, drygt tre kilometer från hemmet i Skälby.

– Hon behöver lite extra trygghet och tycker inte om förändringar, så det här känns rent ut sagt skittråkigt. Vi känner oss förbisedda och alla är besvikna och ledsna, säger Johan Pettersson Zäll.

Kommunen följer skollagen när de erbjuder skolplatser och använder sig av den relativa närhetsprincipen. När antalet sökande överstiger antalet platser så får det barn som bor relativt längst bort till nästa skola, gå på den närmaste skolan.

– Jag tog förgivet att min son skulle få gå på Björkebyskolan, vi bor 200 meter därifrån. Jag vet inte vad vi ska göra, det kom som en fullständig chock, säger föräldern Pernilla Grimstedt.

Kommunen förklarar det ökade trycket på just Björkebyskolan att skolan har förbättrat sina resultat, men också att det bor fler barn i anslutning till skolan. Totalt 54 barn stod på kölistan till årskurs sex på Björkebyskolan i början av förra veckan.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, vi önskar självklart att alla föräldrar och barn ska få den skolplacering de önskar. Men å andra sidan visar söktrycket också att vi gör ett bra arbete och att vi har en bra skola, säger Fredrik Yggmark som är rektor på Björkebyskolan.