ANNONS

Barn hamnade hos dömd kvinna

Ännu ett fall där ett ensamkommande barn har placerats i ett olämpligt familjehem har upptäckts.

Nu ändrar kommunen sin policy för att förhindra fler missar.
ANNONS

I förra veckan larmade kommunen om ytterligare ett ensamkommande barn som hamnat i ett olämpligt familjehem hos en kvinna. Det visade sig att kvinnan är dömd, har genomgått en rättspsykiatrisk utredning och finns med i socialregistret vid ett flertal tillfällen. När detta upptäcktes omplacerades barnet omedelbart.

Kommunen är ansvarig för att se till att hemmen barnen placeras i är ordentligt utredda.

– Familjehemsföretagen ska också ha gjort en sådan utredning, vi gör en extra koll för att vara säkra och i några fall har det visat sig att företagen har brustit i sina utredningar, säger socialchefen Gunilla Åhlander.

Fallet med den ensamstående kvinnan är det andra fallet där ensamkommande barn placerats i olämpliga hem som upptäckts på kort tid.

För att förhindra att fler barn ska placeras i olämpliga familjehem har nu kommunen valt att utreda alla hemmen innan något barn placeras där.

– Tidigare har kommunen gjort utredningen i efterhand, när barnet redan är placerat i familjen. Men med anledning av det som kommit fram väljer vi nu att utreda alla familjhem innan barnet får flytta in, säger Gunilla Åhlander.

En följd av att invänta utredningen kan vara att det tar längre tid innan kommunen kan ta emot barnet.

– Det kan göra att vi får en sanktionsavgift, eller så skickar de barnet från transitboendet ändå, trots att vi bett om att de ska vänta någon dag till, säger Gunilla Åhlander.

Från det att kommunen får en anvisning har de 48 timmar på sig att ordna med ett hem åt ett ensamkommande barn.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.