Barn kontaktades av nätfrämlingar

Nyligen gick en Täby­skola ut med ett larm. Främmande personer har försökt pressa barn att skicka ”avklädda bilder” över nätet.

Nu går varningen ut i hela kommunen.

Främlingar som utgett sig för att vara unga flickor eller pojkar har tagit kontakt med barn på en grundskola i Täby. Kontakten har skett via sociala medier som Instagram och Kik, enligt ett mejl som skolan skickade till föräldrarna nyligen.

Till en början har tonen varit insmickrande. Men sedan har samtalen tagit en annan rikting.

Främlingarna ska ha ställt intima frågor i chattkonversationer. Senare har de hotat med publicering om barnen inte skickat mer eller mindre avklädda bilder på sig själva, enligt skolan. Inget av barnen ska dock ha gått med på kraven.

I vissa fall tros hela idrottslag ha kartlagts. På så sätt ska de främmande personerna ha fått kontaktuppgifter till barn och deras kompisar.

I två fall uppges det ha gått så långt att föräldrar har tagit kontakt med polisen. En pappa beskriver situationen som obehaglig.

– Samtidigt tycker jag att skolan agerat föredömligt. Det är otroligt viktigt att belysa sådana här företeelser och tala om hur vi kan skydda våra barn, säger han.

I fredags beslutade Täby kommun att skicka information till fler skolor. Henrik Mattisson, tillförordnad utbildningschef, menar att frågan om barns säkerhet på nätet ständigt måste uppmärksammas.

– Ungdomar rör sig mycket på internet och vuxna har ofta dålig koll. Vi vet att det finns fall ute i landet där det gått riktigt illa, säger han.

Kommunala Trygg i Täby ordnar med jämna mellanrum föreläsningar om ungas liv på nätet.

Fakta

Nättips till föräldrar

Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.

Fråga inte bara hur det är i skolan eller på träningen utan också hur det är på internet.

Berätta att det finns vuxna som försöker utnyttja barn och är bra på att luras.

Uppmana barnet att vara försiktigt med privat information och att skicka bilder.

Källa: Polisen