Min lokala hjälte

Barn lämnades ensamma i gassande sol

Bajsblöjor som inte byts och barn som lämnas ensamma i gassande solsken.

Ett mejl från en pappa beskriver allvarliga brister på en sommarförskola i Sundbyberg.

När pappan skulle hämta sitt barn på en kommunal sommarförskola i Sundbyberg förrförra veckan upptäckte han att barnets blöja var blöt och tung.

Enligt pappan hade barnet, en tvååring, lämnats med en bajsfylld blöja under lång tid. I ett mejl till förskolechefen skriver han att barnet fick sår i rumpan och tvingades stanna hemma från förskolan under två dagar.

”Bajset var så intorkat att vi fick sätta barnet i vatten för att det skulle lösas upp”, skriver han.

Vid ett annat tillfälle lämnades barnen på förskolan ensamma i den gassande solen, medan personalen satt i skuggan.

”Hur kan man få arbeta med barn när man själv sitter i skuggan och låter barnen vistas i solen?”

Även då upptäcktes att barnet bar en gammal blöja.

”Vårt barn står framför en av fröknarna och så gott han kan försöker han säga ”bajs”, ingen notis tas, jag kollar hans blöja och samma visa som veckan innan, ingrott torkat bajs”, skriver pappan.

Ingalill Gustavsson är verksamhetschef för förskolorna i Sundbybergs kommun och har tagit del av mejlet.

– Jag kan lätt känna empati med den här pappan och vi tar allvarligt på synpunkterna. Sådant ska bara inte förekomma, säger hon.

Förskolan i Sundbyberg samordnas under sommaren och barn och personal från fem olika verksamheter befann sig på den aktuella förskolan förrförra veckan. Enligt Ingalill Gustavsson kan det ha påverkat personalens sätt att arbeta.

– Jag har besökt förskolan och pratat med personalen. Det jag kan se är att det är en mycket bra förskola. Alla har haft sin egen personal och gården är väldigt skuggig och fin. Sedan kan det vara så att det varit personal på plats som brustit i sitt bemötande. Hur det än är så har de inte följt rutiner som de verkar sköta nu, säger hon.

Enligt Ingalill Gustavsson är personaltätheten vanligtvis hög under somrarna. Bristerna kan därför inte bero på personalbrist.

– Vi har snarare mer personal under sommaren än under resten av året, eftersom bortfall bland barnen är vanligt. Bristerna beror självklart både på arbetsledning och avsaknad på rutiner, eller att de inte följs.

Hur ska ni undvika att det upprepas?

– Vi kommer att se över om vi kan ha standardiserade rutiner för alla förskolor under sommaren. I augusti ska vi göra en utvärdering och en tillskärpning för att se till att det inte händer igen.