Barn lärde sig om magnetismens mysterier

Pauline Reuss och Karolina Kjellberg läser högt för barnen.
Pauline Reuss och Karolina Kjellberg läser högt för barnen.
Barnen testar hur magnetismen fungerar.
Barnen testar hur magnetismen fungerar.
90 förskolebarn från Skärholmens stadsdel ägnade sig med liv och lust åt naturvetenskap och teknik i onsdags.

De deltog i workshops i Skärholmens centrum

Intresset var stort när det nystartade företaget bNosy skickade ut sin intresseanmälan till 40 förskolor runt om i stadsdelen, om att delta i workshops om magnetism. På bara något dygn blev platserna fullbokade, berättar Karolina Kjellberg, som driver företaget ihop med två andra småbarnsmammor.

– Vi fick en fantastisk respons. Det är jätteroligt eftersom det är viktigt att skapa intresse för naturvetenskap redan när barnen är små, säger hon.

I onsdags var det dags. Då deltog totalt 90 barn i workshops i En Annan bokhandel i Skärholmens centrum. Där varvade Karolina Kjellberg och Pauline Reuss höglösning ur sagoboken ”Magnefisket” med experiment där barnen fick testa hur magneter fungerar.

– De fick bland annat testa vilka material som attraheras av magneter och vilka som inte gör det och lära sig om magnetens nord- och sydpol, berättar hon.

De förskolor som inte fick plats i workshopen var välkomna till öppet hus i bokhandeln senare på dagen.

Karolina Kjellberg, som är ingenjör, startade företaget bNosy i början av året, tillsammans med sin ”gamla KTH-kompis” Anna Colbiörnsen och illustratören Pauline Reuss. Idén är att hjälpa barn att utforska naturvetenskap och teknik genom digitala spel, sagoböcker, musik, pyssel och experiment kopplade till skolans läroplan. ”Magnetfisket” är den första boken i en serie om Pi och Powerbollarna.

– De kom i våras. Nu i höst kom ”Vinterracet”, om olika material. Nio böcker är planerade, de ska bland annat handla om ljus och ljud, säger Karolina Kjellberg.