Min lokala hjälte

Barn lekte med kanyl på förskolegården

När en mamma skulle hämta sina två barn på förskolan Trollberget i Bandhagen visade de henne en kanyl som de hittat på gården. Barnen berättade att de lekt med kanylen.

– Varje morgon får min personal städa gården från fimpar och tomglas, säger förskolechef Liselott Olsson.

Det var en eftermiddag i mitten av maj. En mamma kom för att hämta sina två barn på förskolan Trollberget i Bandhagen. När de sprang fram till henne visade de vad de hittat på gården; en kanyl som barnen berättade att de lekt med.

– Det var en plastplupp på nålen, men barnen visste hur man tar bort den. Det visade de mamman, säger Liselott Olsson, förskolechef.

Föräldrarna hittade inga stickmärken på barnen. De har också varit hos läkare för undersökning.

Liselott Olsson gjorde en polisanmälan efter händelsen. Polisen går dock inte vidare med ärendet, eftersom det inte handlar om något brott.

– Det förstår jag, jag gjorde det mer för att lyfta det egentliga problemet. Gården städas av entreprenören en gång i veckan, men det räcker inte. Varje morgon får min personal städa gården från fimpar och tomglas, säger hon och fortsätter:

– Men kanyler hör till undantaget. Det har aldrig hänt förut på den här förskolan och det har kanske hänt en eller två gånger tidigare under alla mina år.

På förskolans hemsida beskrivs gården som en härlig naturgård där det finns ett stort berg som utmanar barnens motorik och lockar till lek, stockar att klättrar på, sandlåda och klätterställningar.

Men kvällstid lockar gården även andra än förskolebarnen.

Det är Sisab som äger fastigheten och ansvarar för städning av gården.

Har du lyft frågan om städning med dem?

– Nej, inte den här gången. Men jag har gjort det tigare och då blev svaret att vi får betala själva om vi vill ha städning utöver avtalet. De pengarna har vi inte.

Behöver föräldrarna känna sig oroliga när deras barn är ute på förskolegården?

– Det är en jättesvår fråga. Min personal frösöker göra allt för att det ska vara säkert, men vi kan aldrig garantera. Efter den här händelsen har vi pratat med barnen och visat dem kanyler och trasigt glas, så att de vet vad de inte ska röra och när de ska prata med någon vuxen.