Barn och unga valets vinnare

Starkt stöd bland grannarna. Birgitte Isberg bor på Skärholmsterrassen, det valdistrikt där flest – 62,4 procent – röstade på Socialdemokraterna.
Starkt stöd bland grannarna. Birgitte Isberg bor på Skärholmsterrassen, det valdistrikt där flest – 62,4 procent – röstade på Socialdemokraterna.
Barn och unga blir vinnare när de rödgröna tar makten i Skärholmen – om man får tro partiernas lokala profiler.

– Det kommer att ­märkas i förskolan att vi tar över, säger Birgitte ­Isberg (S), en av dem som kan bli ny ordförande i stadsdelsnämnden.

Stockholmarna har sagt sitt. Ett rödgrönt block med S, MP och V får makten över lokalpolitiken – troligen med stöd av FI. Lokaltidningen Mitt i har pratat med några av partierna om hur de vill förändra Skärholmen.

– Förskolan är viktig för oss. Vi har högre mål än alliansen vad gäller utbildade förskolepedagoger och vi vill även ha mindre barngrupper, säger gruppledaren Birgitte Isberg (S).

Även Miljöpartiet, med drygt 14 procent av rösterna i Stockholm, flörtar med framtidens väljare.

– Vi vill ha en dialog med unga om vad som behövs. Och vi håller med S om att andelen pedagoger i förskolan måste öka, där ligger Skärholmen efter, säger Rebwar Hassan, gruppledare för Miljöpartiet.

Både Feministiskt initiativ (FI) och Sverigedemokraterna (SD) hade stora valframgångar. FI vill, i likhet med S och MP, satsa på ungdomar.

– Vi kommer också att fortsätta bekämpa rasismen lokalt, ­säger Sissela Nordling Blanco, Skärholmsbo och talesperson för FI.

Sverigedemokraterna fick drygt 5 procent av rösterna i Stockholm. I vissa distrikt i Skärholmen var de ännu starkare.

Men partiet ser inte ut att få några platser stadsdelsnämnden. Som mitti.se avslöjade i fredags har partiet för få mandat för att på egen maskin ta plats i stadens nämnder. Inget av de övriga partier Mitt i har talat med vill ge upp sina egna platser till förmån för SD.

Alliansens valförlust innebär att Jan Jönsson (FP), ordförande i stadsdelsnämnden, kan lämna partipolitiken i Skärholmen.

– Jag har suttit här i 16 år var­av åtta som ordförande. Frågan är om jag ska gå vidare till en annan plattform, säger Jan Jönsson som kan bli invald i kommunfullmäktige.

Vem som tar över ordförandeklubban i Skärholmen blir klart senare i höst.

Birgitte Isberg (S) är vice ord­förande i dag och nämns som ett troligt namn.

– Men vi har flera tänkbara kandidater, säger hon själv.

Skulle du vilja bli ordförande?

– Jag kan tänka mig det. Men jag har inte funderat klart än.

Fakta

Här fick partierna störst stöd

Fakta

Vilka partier och politiker som får sitta i stadsdelsnämnderna förhandlas fram av partierna själva.

Platserna utgår från mandatfördelningen i kommunfullmäktige. Starkare stöd för ett parti i en stadsdel ger alltså inte fler platser i nämnderna.

Ordföranden i respektive nämnd måste inte heller komma från det största politiska partiet.

De nya ledamöterna utses formellt i december och tillträder vid årsskiftet.

Källa: Stadsledningskontoret