ANNONS

378 barn i skuldsatta Täbyfamiljer

Alla har inte råd att åka på fina semesterresor under sommaren.
Alla har inte råd att åka på fina semesterresor under sommaren.
En del har knappt råd att ge barnen en glass, medan andra familjer har råd att åka på dyra utlandssemestrar. I Täby lever 378 barn i familjer med skulder hos Kronofogden.
ANNONS

Färska siffror visar att cirka 176 000 barn i Sverige lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Det är närmare vart tolfte barn. Av dessa bor 378 i Täby.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden.

Stora skillnader

Skillnaderna mellan landets kommuner är stora. Lägst andel barn i skuldsatta familjer har i Danderyd – 2,1 procent. Högst andel har Botkyrka med 14 procent. Täby placerar sig med 2,2 procent en bra bit under länssnittet som är 7,9. I hela riket är snittet 8,3 procent.

Anna-Karin Lindahl tycker att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om pengarna inte räcker till.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon.

Samarbete med Bris

Sedan ett och ett halvt år tillbaka arbetar Kronofogden tillsammans med Bris, Barnens rätt i samhället, för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

Utöver barn i familjer med skulder hos Kronofogden finns även ett okänt antal barn i hushåll som har små ekonomiska marginaler.

Fakta

Så stor andel barn bor i familjer med skulder hos Kronofogden

Källa: Källa: Kronofogden

Så talar du med barnen om pengar

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen i första hand måste använda pengarna till och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att det är du som vuxen har ansvar för familjens ekonomi och att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

(Källa: Kronofogden, Bris)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.