ANNONS

För få barn – BVC stänger i Bredäng

nyfödd bebis, baby
Under spädbarnstiden är besöken på BVC som tätast.
Barnavårdscentralen i Bredäng stänger den 1 juli. Orsaken är att allt färre föräldrar kommer dit med sina barn.
– Det finns färre nyfödda i Bredäng nu än tidigare, säger Ann Carlswärd, verksamhetschef.
ANNONS

BVC i Bredäng är självklara valet för många föräldrar i Sätra och Bredäng. Hit kommer de med sina nyfödda och hit fortsätter de att gå tills det år då barnen fyller 6 år.

Nu får de tänka om. Den 1 juli stänger Bredäng/Sätra barnavårdcentral.

– Orsaken är ett vikande antal barn. Exakt vad det beror på vet vi inte, eftersom föräldrar väljer sin vårdcentral fritt. Men en förklaring kan vara att befolkningsstrukturen i Bredäng förändrats. Tidigare flyttade många unga par hit innan de fick sitt första barn. Nu flyttar många familjer hit, som redan har barn, säger Ann Carlswärd, verksamhetschef för vårdcentralen och BVC i Bredäng.

Missar första året

För BVC innebär det att man ”missar” barnets första år, då besöken är som tätast. Tendensen har varit densamma i flera år. Runt årsskiftet beslöt därför SLSO (Stockholms läns sjukvårdsområde) att stänga enheten.

– Vi informerar alla föräldrar som kommer hit med sina nyfödda. Det är för att de ska ha chansen att välja en annan vårdcentral redan nu, och slippa byta efter den 1 juli, säger Ann Carlswärd.

Hon tror att de flesta kommer att välja Skärholmens BVC. Andra BVC på någorlunda nära håll finns till exempel i Axelsberg, vid Telefonplan och i Segeltorp.

Svårt att rekrytera

Ytterligare en orsak till stängningen är att bara två BVC-sköterskor arbetar i Bredäng. Det har gjort det svårt att hålla avtalet med landstinget, om att hålla öppet minst 45 timmar i veckan.

– Det har också varit svårt att rekrytera personal. Många vill inte jobba på små enheter, som är mer sårbara. Det har varit många byten av sköterskor och det kan ha bidragit till att föräldrar valt bort Bredäng, säger Ann Carlswärd.

ANNONS

Politisk strävan

För närvarande tar BVC i Bredäng emot cirka 800 barn. Enligt Ann Carlswärd finns beredskap på andra BVC-enheter för att ta emot dem. Hon ser också fördelar med större BVC-enheter.

– Det finns också en politisk strävan att öppna familjecentraler, där kommunen och landstinget samverkar. Det är svårt att få till det om det finns många små barnavårdscentraler. Då är det bättre med färre som är lite större, säger Ann Carlswärd.

Familjecentraler, eller Familjens hus, är en satsning som den rödgröna majoriteten fattade beslut om under förra mandatperioden. Det innebär att öppna förskolan, socialtjänsten och BVC finns under samma tak, för att kunna samverka och bättre fånga upp föräldrar som behöver hjälp och stöd. I Högdalen är verksamheten redan i gång. Skärholmen nämns också i planerna.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.