Min lokala hjälte

Barn tappas bort vid baden

Antal ärenden med försvunna barn vid badplatser har ökat de senaste veckorna.
Antal ärenden med försvunna barn vid badplatser har ökat de senaste veckorna.
Många barn kommer bort på stranden. På bara några veckor har antalet samtal till Västerortspolisen från föräldrar ökat kraftigt.

”Skrämmande”, anser Livräddningssällskapet.

Sol och bad hör sommaren till. Men lite ouppmärksamhet – och katastrofen kan vara ett faktum.

Enligt Alexander Gäfvert, ­biträdande stationsbefäl vid Västerortspolisen, har antalet ärenden med försvunna barn ökat de senaste veckorna. Nu får de två-tre samtal i veckan från panikslagna föräldrar som tappat bort barnen när de varit och badat.

När ett barn försvinner dras en massiv sökinsats igång med flera polispatruller.

– Vi hittar barnen efter ett tag, men det här har hänt lite för ofta på sista tiden och tar mycket tid och resurser i bruk. Det är mer än vad det brukar vara så här års, säger Alexander Gäfvert.

– Maltesholmsbadet har vi till exempel åkt till flera gånger.

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för små barn. Ungefär tio barn mellan ett och sex år dör varje år i drunkningsolyckor. Och det är inte ovanligt att barn kommer bort på stranden.

– Det är vanligare att man sitter försjunken i en bok eller sin smartphone än att man tittar på sina barn. Jag ser alltför många barn som badar ensamma, som inte borde bada ensamma, säger Karin Brand, generalsekreterare på Livräddningssällskapet.

Hon menar att bristande tillsyn, och i förlängningen okunskap, ligger bakom problemen.

Fler föräldrar måste förstå att vatten kräver en särskild sorts kunskap både i tanke och i agerande.

– Är barnet i vattnet så ska du också vara i vattnet och ha ögonkontakt och koll på barnet. Det är ett ögonblicks verk att du vänder dig om och ditt barn är borta. Vi har professionella livräddare på ett antal stränder och ett av deras vanligaste jobb är att leta upp föräldrar till barn som kommit bort, säger hon.

Fakta

Så här skyddar du ditt barn

De senaste 100 åren har antalet barn som drunknar minskat med 90 procent.

De flesta olyckorna sker vid stränder och badplatser. Men barn kan även drunkna i grunda dammar, pooler och mindre vattendrag.

Håll alltid uppsikt över ditt barn på stranden och lita inte på de skydd som eventuellt finns. Försök att stänga av smartphonen.

Livräddningssällskapet och försäkringsbolaget Trygg-Hansa har startat ”Babybojen” som ska hjälpa föräldrar att lära sina barn vattenvana och att flyta redan i tidig ålder.

Källa: Livräddnings­sällskapet