Barn tog pappas bil på livsfarlig resa

Flickan drömde om att åka till Danmark eller Spanien. I våras tog hon pappans bil ur garaget i Nacka och stack iväg med tre tonårskompisar.

Nu har två av dem åtalats.

Med livet som insats körde de fyra ungdomarna, 14 och 15 år gamla, med knappt fungerande bromsar genom Sverige med flickans pappas bil.

Resan gick genom Värmland och Dalarna och sedan mot Göteborg, där de ville träffa några killar från en dokusåpa.

”Nu gör vi det här, det är kul. Det är ett minne för livet”, peppade ungdomarna varandra under färden, berättar den 14-åriga dottern från Nacka i förhör.

Enligt flickan hade de pratat om att resa någonstans, och då kom hon på att hennes pappas bil stod i garaget. Flickan lyckades ta bilnycklarna och sedan lämnade de hemmet med bilen.

När pappan upptäckte att garaget var tomt larmades polisen i flera län. Ungdomarnas livsfarliga utflykt togs även upp i TV3:s Efterlyst.

De två pojkar som enligt förundersökningen ska ha kört större delen av resan hade svårt att växla och att starta bilen och visste knappt hur man backade.

Vid ett tillfälle var de nära en allvarlig olycka när en av dem råkade köra in i ett vägräcke utanför Örebro.

När de gav upp, nästan två dygn senare, hade bromsarna helt slutat fungera och barnen längtade efter sina föräldrar. Flickan ringde då sin pappa som hämtade dem i Jönköping.

Nu har de två äldsta ungdomarna, en 15-årig pojke och en 15-årig flicka, åtalats misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning.

De andra ungdomarna, en pojke och en flicka, var under 15 år när deras ”roadtrip” begav sig och är därför inte straffmyndiga.

Fakta

Tidigare fall med unga förare

I augusti stoppades en 13-årig pojke vid Salem efter mer än en timmes vansinnesfärd. Pojken, som lånat en släktings bil, var på väg till Malmö för att träffa en tjej han lärt känna på internet.

I februari 2011 tog en 11-årig pojke i Upplands Väsby sin pappas bilnycklar och körde runt hela natten. Polisen lyckades till slut stoppa den vådliga färden i ett industriområde.